Poliția Română lansează o campanie de educație rutieră: cui se adresează și cât de eficientă va fi

de: Iulia Kelt
22 04. 2022

Atunci când vine vorba despre pietoni, bicicliști sau posesorii de trotinete electrice, din nefericire, în majoritatea cazurilor ne referim inclusiv la lipsa crasă de educație rutieră. Există anumite reguli pe care toate cele trei categorii, enumerate mai sus, trebuie să le respecte, însă rareori se întâmplă asta.

În acest sens, Poliția Română inițiază o campanie de informare ce are la bază educație rutieră, pe care oricine, indiferent de statut, trebuie să o cunoască pentru a preveni eventualele accidente care se pot solda chiar și cu pierderi de vieți.

Noua campanie, lansată de Poliția Română, are două teme importante

Campania inițiată de Poliția Română se va axa pe două teme importante. În primul rând, va pune accentul pe disciplina pietonilor, cei care adesea nu respectă normele și traversează prin locuri nepermise. Accidentele, în acest sens, sunt multe și, din păcate, cele mai multe se sfârșesc tragic.

A doua categorie îi vizează pe conducătorii de biciclete și trotinete electrice. Vestea proastă este că atât unii bicicliști, cât și unii posesori de trotinete electrice nu știu regulile de circulație de bază, ba mai mult, dacă le știu, au tendința de a le ignora, crezând că lor nu li se poate întâmpla nimic rău, niciodată.

Aceștia trebuie să țină cont că mersul pe drumurile publice nu este o joacă. Posesorul de bicicletă, dar și cel de trotinetă, are dreptul de a circula pe carosabil, acolo unde nu există pistă marcată, însă are și obligații, asemenea autoturismelor înscrise în trafic.

Conform statisticilor, în ultimii trei ani, în țara noastră, aproximativ 1.600 de persoane au murit și mai bine de 4.000 s-au ales cu răni grave.

Mai multe informații despre campania lansată de Poliția Română se pot citi pe pagina oficială de Facebook a campaniei „Viața este în mâinile tale”, însă și pe site-ul oficial al poliției.

Bugetul acestui proiect are o valoare de 31.405.057,97 de lei (din care 20.063.345,59 de lei – valoare asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională, reprezentând 85% din valoarea totală eligibilă aprobată, 3.540.590,41 de lei – valoare asigurată din bugetul beneficiarului, reprezentând 15% din valoarea totală eligibilă aprobată și 7.801.121,97 de lei – valoarea neeligibilă inclusiv TVA).