Piedone, pas important spre ieșirea din închisoare. Decizia luată de Curtea Supremă

de: Cătălina Burghelea
08 12. 2022

Cristian Popescu Piedone și alți trei inculpați condamnați pentru tragedia din Clubul Colectiv se judecă miercuri, 7 decembrie, pe rolul Înaltei Curți (ÎCCJ), unde se va dezbate primul termen al recursului în casație formulat de aceștia împotriva deciziei definitive a Curții de Apel București. Este vorba despre o cale extraordinară de atac pe care, dacă o pierd, doar Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) îi mai poate salva. ÎCCJ a admis în principiu recursul în casație. Următorul termen este la 22 februarie 2023.

ÎCCJ admite în principiu recursul în casație depus de Piedone

Update 8 decembrie, ora 10.02. Recursul în casație formulat de Cristian Popescu Piedone în urma condamnării în dosarul Colectiv a fost admis în principiu de către Curtea Supremă.

„Admite, în principiu, cererile de recurs în casaţie formulate de inculpaţii Matei George Petrică, Popescu Cristian Victor Piedone, Anastasescu Alin George, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina împotriva deciziei penale nr.566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016”, conform minutei instanței.

Termenul de judecată în acest caz va fi pe 22 februarie 2023.

Fostul primar al Sectorului 4, condamnat definitiv la patru ani de închisoare, Cristian Popescu Piedone, precum și Alin Anastasescu (fost patron al clubului Colectiv – 11 ani și 8 luni), Antonina Radu (fugară, fost pompier – 8 ani și 8 luni) și Cristian Niță (fost director al firmei de artificii – 2 ani și 6 luni cu suspendare) au depus la ÎCCJ un recurs în casație prin care cer anularea deciziei de condamnare.

Fanii fostului edil și-au „dat întâlnire” la ÎCCJ

Susținătorii lui Piedone s-au organizat pe Facebook, unde au lansat un apel către cetățeni să vină în fața instanței supreme: „Dacă vrei și tu ca Piedone să fie eliberat, vino pe 7 decembrie ora 9:00 la Înalta Curte de Casație și Justiție! Hai să fim toți alături de cel mai iubit primar din istoria Bucureștiului. Piedone este nevinovat! Asta datorită mai multor motive! Dar cel mai important motiv este că la data condamnării, faptele de care a fost acuzat ar fi fost PRESCRISE!!!”.

Când se aplică recursul în casație

Recursul în casație, în care se încrede fostul edil, este o cale extraordinară de atac reglementată de art. 438 din Codul de procedură penale, ce poate fi exercitată doar în anumite situații, cum ar fi:

  • s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege
  • instanţa nu a fost compusă potrivit legii sau a existat un caz de incompatibilitate
  • instanţa nu s-a pronunţat asupra unuia ori mai multor motive de apel
  • inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală
  • hotărârea cuprinde motive contradictorii sau străine de natura cauzei.

Potrivit legii, aceste motive pot constitui temei pentru casarea hotărârii doar dacă nu au fost invocate pe calea apelului sau în cursul judecării apelului ori dacă, deşi au fost invocate, fie au fost respinse, fie instanţa a omis să se pronunţe asupra lor.

Decizia CAB este definitivă

Magistrații CAB au pronunțat, în luna mai 2022, sentințele definitive în dosarul Colectiv. Astfel, rezultă că Piedone și funcționarele de la Primărie, precum și cei doi pompieri sunt excluși de la plata daunelor către familiile celor decedați sau răniți. Cei care trebuie să dea bani grei (milioane de euro) sunt foștii patroni ai Colectiv, artificierii, firmele și două instituții: Primăria Sectorului 4 și ISU. Acestea din urmă au depus deja contestații împotriva executării și susțin că n-au finanțe.