Percheziții la o clinică medicală, după ce sute de români au obținut certificate verzi prin metoda „vaccinare la chiuvetă“
Mai multe percheziții au loc, luni, în București și Caracal, într-un nou caz de „vaccinare la chiuvetă“. Vorbim despre vaccinări fictive, în urma cărora peste 1.000 de persoane au obţinut fraudulos certificate digitale europene COVID, transmite Poliția Română. Din cercetări reiese că personalul medical ar fi efectuat vaccinări fictive din august 2021 și până în prezent. Mai multe detalii, în continuare.
Percheziții la o clinică medicală, într-un nou caz de vaccinare la chiuvetă
12 percheziții domiciliare au loc, luni, în Sectorul 2 al Capitalei și în orașul Caracal, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, cumpărare de influență, fals informatic și acces ilegal la un sistem informatic.
Perchezițiile sunt efectuate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar vizată este o clinică medicală cu puncte de lucru în cele două orașe. Concret, vorbim despre vaccinări fictive, în urma cărora peste 1.000 de persoane au obţinut fraudulos certificate verzi, prin metoda „vaccinare la chiuvetă“.
Din cercerări reiese că, din august 2021 și până în prezent, personalul medical din cadrul respectivei clinici de vaccinare ar fi efectuat vaccinări fictive.
„Peste 1.000 de persoane ar fi obținut în mod fraudulos, contra unor sume de bani, certificate digitale europene COVID, fără însă a li se administra efectiv serul necesar vaccinării și chiar fără a fi prezenți fizic în centrul de vaccinare“, a transmis, luni, Poliția Română.
Anchetatorii au mai transmis că „activitatea infracţională a fost susţinută şi de modalitatea de organizare a activităţii de vaccinare, exclusiv prin administrarea unei singure doze, în sensul că vaccinul solicitat la deschiderea centrului de vaccinare şi care s-a utilizat în cadrul acestuia a fost Janssen (Johnson & Johnson), procedură ce implică administrarea unei singure doze“.
Peste 1.000 de persoane au obținut fraudulos certificate verzi
După cum aminteam și mai sus, peste 1.000 de persoane au obţinut în mod fraudulos, contra unor sume de bani, certificate digitale europene COVID, fără să li se fi administrat serul necesar vaccinării, ba chiar fără a fi prezente fizic în centrul de imunizare.
„Persoanele cercetate vor fi prezentate cu mandate de aducere la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea efectuării activităţilor specifice de urmărire penală, urmând a fi dispuse măsurile procesual penale care se impun“, transmite Parchetul.
Bilanțul MAI privind „vaccinarea la chiuvetă“
La finalul lunii februarie, Ministerul Afacerilor de Interne a transmis că, până la acel moment, la nivel național au fost înregistrate „315 dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a certificatelor COVID și adeverințelor de vaccinare, respectiv a testelor COVID, fiind cercetate, în total, 1.833 de persoane“.