Certificate verzi de Covid-19 false, la liber, pe internet: cum sunt create, conform experților

Certificate verzi de Covid-19 false, la liber, pe internet: cum sunt create, conform experților

În ultima săptămână, au început să circule pe internet mai multe surse de certificate verzi generate de la zero pentru tine. Prețul este de aproximativ 300 de dolari și, dacă nu era evident, nu implică imunizarea cu vreun vaccin. Acestea sunt false, dar par să treacă de orice test.

Experții în securitatea cibernetică de la Kaspersky au efectuat în ultimele zile o investigație legată de permisele verzi de Covid-19 care au început să circule pe forumurile hackerilor. Concluziile sunt îngrijorătoare, iar certificatele par să se comercializeze atât pe site-uri obscure, cât și prin intermediul Telegram. Ca să-ți dai seama cât de bun este mecanismul utilizat de răufăcătorii digitali, aceștia au creat un certificat pentru Adolf Hitler care a trecut verificarea.

certificat verde covid-19 adolf hitler

Certificatele verzi, în pericol să fie falsificate

”Unii comercianți suspecți de pe paginile de internet și Telegram, în special, vând certificate de vaccinare falsificate, aparent emise de serviciile de sănătate din Polonia sau Franța. Mai multe teorii explică cum ar putea reuși. Potrivit uneia dintre acestea, infractorii au primit cumva o cheie criptografică secretă, care le permite să emită astfel de certificate. Dacă aceasta este explicația, certificatele legitime vor trebui, cel mai probabil, să fie anulate.”, se arată în comunicatul Kaspersky pe marginea subiectului.

Nu este exclus nici ca vânzătorii de certificate să aibă complici în rețelele naționale de sănătate din Franța și Polonia pentru a realiza certificatele false. Dacă se dovedește a fi adevărată această ipoteză, reemiterea cheii criptografice din spatele certificatelor va fi complet inutilă, iar soluția finală va fi identificarea persoanelor respective de către autorități.

„Am văzut informațiile potrivit cărora unele dintre cheile folosite pentru generarea certificatelor europene au fost probabil furate. Ulterior, am descoperit mesaje online care ofereau posibilitatea de a genera certificate valide de vaccinare COVID-19, care sunt utilizate pe scară largă pentru a accesa zboruri, restaurante și muzee din întreaga Europă. Ca dovadă, unul dintre infractori a folosit cheile furate pentru a genera un cod QR valid, sub numele Adolf Hitler.”, a explicat Dan Demeter, expert în securitate din echipa GReAT Kaspersky.

Citește și: