Patronii pun lacătul pe ușă: curge cu insolvențe în mediul privat românesc

de: Mădălina Bahrim
05 04. 2022

Perioada dificilă pe care o traversăm în plan economic își face simțită prezența și în mediul de afaceri autohton. Managerilor le este tot mai dificil să țină firmele pe linia de plutire, iar acest lucru reiese din faptul că ne confruntăm cu o creștere importantă a numărului de insolvențe la nivel național.

Conform celor mai recente date puse la dispoziție de Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), în mediul privat românesc este o atmosferă apăsătoare. Tot mai mulți antreprenori se confruntă cu procedura insolvenței, din cauza dificultăților economice pe care nu le mai pot rezolva sub altă formă.

Câte firme au ajuns la capăt de linie

În cel mai recent raport, ONRC ne arată că, prin comparație cu primele două luni din anul precedent, numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență a crescut cu 22,24% la începutul lui 2022.

Astfel, se pare că au fost înregistrate 962 de insolvențe la nivel național, chiar la început de nou an.

Capitala, deși este polul dezvoltării, înregistrează cel mai mare volum de insolvențe. Aici, ONRC ne spune că în ianuarie și februarie s-au înregistrat nu mai puțin de 169 de astfel de situații, în creștere cu 1,20% față de ianuarie-februarie 2021, când au fost consemnate 167 de insolvențe.

Clasamentul este completat de județele Bihor, cu 76 de insolvențe (plus 2,70%), Timiș – 56 (plus 64,71%) și Cluj – 50 (minus 35,9%).

Avem și județe unde cifrele nu sunt atât de îngrijorătoare. De exemplu, în județele Gorj, avem doar 3 cazuri (minus 50% comparativ cu primele 2 luni din 2021), în Harghita tot 3 (față de 1 în ianuarie-februarie 2021), în timp ce în Covasna s-au înregistrat doar 5 astfel de situații (plus 6,67%).

Referindu-ne la domeniile de activitate ale celor mai multe dintre firmele ajunse la capăt de linie, conform ONRC, se pare că, preponderent, acestea activau în comerțul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 250. Afectate de insolvențe au fost și alte domenii, precum construcțiile, unde s-au înregistrat 183 de cazuri de insolvență la nivelul întregii țări, dar și industria prelucrătoare, cu 101 de cazuri consemnate de instituție.