Oxigenarea sângelui, mai aproape de perfecțiune: cum ar putea ajuta noul dispozitiv medical inventat de oamenii de știință

de: Iulia Kelt
02 06. 2022

Există multe boli în care organismul luptă să introducă în plămâni cantitatea de oxigen necesară supraviețuirii. În cazurile severe, pacienții sunt conectați la un ventilator, însă aceste aparate sunt adesea greu de găsit și pot cauza complicații, inclusiv infecții și leziuni ale plămânilor. Este posibil ca oamenii de știință să fi făcut o descoperire care ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care sunt utilizate ventilatoarele.

Pe lângă ventilația mecanică tradițională, există o altă tehnică numită „oxigenare prin membrană extracorporală”, în care sângele este transportat în afara corpului, astfel încât să se adauge oxigen și să poată fi îndepărtat dioxidul de carbon.

Datorită unei noi descoperiri, oxigenul poate fi acum adăugat direct, iar sângele pacientului poate rămâne neperturbat. „Dacă va avea succes, tehnologia aceasta poate ajuta la evitarea sau la scăderea incidenței leziunilor pulmonare legate de folosirea unui ventilator, din cauza hipoxemiei refractare”, au scris cercetătorii, în noua lor lucrare.

Noua tehnică funcționează prin canalizarea unui lichid încărcat cu oxigen printr-o serie de duze ce se micșorează exponențial. O membrană lipidică este folosită pentru a acoperi bulele înainte de a fi adăugate în sânge, ceea ce previne toxicitatea și împiedică bulele să se încarce.

În experimentele făcute pe sânge uman donat, nivelul de saturație a oxigenului ar putea fi crescut de la 15% la peste 95%, în doar câteva minute. La șobolanii vii, s-a demonstrat că procesul crește saturația de la 20% la 50%.

Dispozitivul creat de oamenii de știință ar putea, pe viitor, să traseze calea spre evoluția științei medicale

„Important este că aceste dispozitive ne permit să controlăm doza de oxigen livrat și volumul de lichid administrat, ambii fiind parametri critici în managementul pacienților în stare critică”, au mai scris cercetătorii.

Deși nu este capabil să înlocuiască complet ventilatoarele sau suportul vital – nu în forma sa actuală – se speră că noul dispozitiv să paveze calea spre așa ceva, în viitor.

„Este demn de menționat că dispozitivul nostru ar putea fi integrat în ventilatoarele existente, permițând integrarea perfectă în fluxurile de lucru clinice existente”, subliniază oamenii de știință.