ONU avertizează asupra unei „catastrofe” din cauza crizei alimentare globale

de: Anca Lupescu
24 06. 2022

Lumea se confruntă cu o „catastrofă” din cauza penuriei tot mai mari de alimente la nivel planetar, a avertizat vineri secretarul general al Națiunilor Unite.

ONU, averisment privind criza globală alimentară

Antonio Guterres a declarat că războiul din Ucraina a contribuit la perturbările cauzate de schimbările climatice, pandemia de coronavirus și inegalitatea, pentru a produce o „criză globală a foamei fără precedent” care afectează deja sute de milioane de oameni.

„Există un risc real ca în 2022 să fie declarate mai multe foamete „a spus el într-un mesaj video adresat oficialilor din zeci de țări bogate și în curs de dezvoltare care participă la un summit la Berlin. „Iar în 2023 ar putea fi chiar mai rău”.

Guterres a precizat că recoltele din Asia, Africa și America vor fi afectate, deoarece fermierii din întreaga lume încearcă să facă față creșterii prețurilor la îngrășăminte și energie.

„Problemele de acces la alimente din acest an s-ar putea transforma într-o penurie alimentară globală anul viitor”, a spus el. „Nicio țară nu va fi imună la repercusiunile sociale și economice ale unei astfel de catastrofe.”

Potrivit lui Guterres, negociatorii ONU lucrau la un acord care ar permite Ucrainei să exporte alimente, inclusiv prin Marea Neagră, și ar permite Rusiei să aducă alimente și îngrășăminte pe piețele mondiale fără restricții.

Organizația cere reducerea datoriilor țărilor sărace

În plus, el a cerut reducerea datoriilor țărilor sărace pentru a le ajuta să își mențină economiile pe linia de plutire și pentru ca sectorul privat să ajute la stabilizarea piețelor alimentare intenaționale.

Gazda reuniunii de la Berlin, ministrul german de externe Annalena Baerbock, a declarat că afirmația Moscovei potrivit căreia sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina sunt de vină pentru lipsa alimentelor este „complet nesustenabilă”.

Rusia a exportat în lunile mai și iunie ale acestui an la fel de mult grâu ca în aceleași luni din 2021, a declarat Baerbock.

De asemenea, ministrul a reluat declarațiile lui Guterres care a subliniat că criza globală a fost cauzată de diverși factori, adăugând că „războiul de atac al Rusiei împotriva Ucrainei a fost cel care a transformat un val într-un tsunami”.