Președintele Băncii Mondiale, previziune sumbră. Urmează o criză alimentară: „Ar putea crește cu 37% prețul alimentelor”

Președintele Băncii Mondiale, previziune sumbră. Urmează o criză alimentară: „Ar putea crește cu 37% prețul alimentelor”

Lumea se confruntă cu o „catastrofă umană” din cauza unei crize alimentare generate de invazia Rusiei în Ucraina, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass. Acesta a declarat pentru BBC că, dacă această criză continuă, creșterile record ale prețurilor la alimente vor împinge sute de milioane de oameni în sărăcie și vor scădea nivelul de nutriție.

Sute de milioane de oameni, în pericol de sărăcie din cauza războiului din Ucraina

Banca Mondială a calculat că ar putea avea loc un salt „uriaș” de 37% la prețurile alimentelor.

Acest lucru i-ar afecta cel mai mult pe cei săraci, care „vor mânca mai puțin și vor avea mai puțini bani pentru orice altceva, cum ar fi școlarizarea”.

Într-un interviu acordat BBC, Malpass, care conduce instituția însărcinată cu reducerea sărăciei la nivel mondial, a declarat că impactul asupra săracilor a făcut ca aceasta să fie „un tip de criză nedreaptă… ceea ce a fost valabil și pentru Covid”.

„Este o catastrofă umană, ceea ce înseamnă că nutriția scade. Dar apoi devine, de asemenea, o provocare politică pentru guvernele care nu pot face nimic în această privință, nu au provocat-o și văd că prețurile cresc”, a declarat el în marja reuniunilor FMI-Banca Mondială de la Washington.

Războiul din Ucraina este „catastrofal pentru alimentele la nivel mondial

Creșterile de prețuri sunt ample și profunde, a spus el: „Afectează alimentele de toate tipurile de uleiuri, cereale, iar apoi ajunge la alte culturi, la culturile de porumb, pentru că acestea cresc atunci când crește grâul”.

Acesta a spus că există suficientă hrană în lume pentru a hrăni pe toată lumea, iar stocurile globale sunt mari în comparație cu standardele istorice, dar va trebui să existe un proces de împărțire sau de vânzare pentru ca alimentele să ajungă acolo unde este nevoie de ele.

De asemenea, Malpass a descurajat țările să subvenționeze producția sau să plafoneze prețurile.

În schimb, a spus el, trebuie să se pună accentul pe creșterea aprovizionării cu îngrășăminte și alimente în întreaga lume, alături de asistența specifică pentru cei mai săraci oameni.

Șeful Băncii Mondiale a avertizat, de asemenea, asupra unei „crize în interiorul crizei” care ar putea apărea din cauza incapacității țărilor în curs de dezvoltare de a-și plăti datoriile mari și pandemice, pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie.

„Aceasta este o perspectivă foarte reală. Se întâmplă pentru unele țări, nu știm cât de departe va merge. Până la 60% dintre cele mai sărace țări în acest moment sunt fie în dificultate din cauza datoriilor, fie prezintă un risc ridicat de a fi în dificultate din cauza datoriilor”, a spus el.

„Trebuie să fim îngrijorați de o criză a datoriilor, cel mai bun lucru de făcut este să începem din timp să acționăm din timp pentru a găsi modalități de a reduce povara datoriei pentru țările care au o datorie nesustenabilă, cu cât amâni mai mult, cu atât este mai rău”, a adăugat el.

„Ei au reguli diferite, de exemplu, contracte care au clauze de nedivulgare, ceea ce înseamnă că nu poți împărtăși termenii cu alte persoane, ceea ce face foarte dificilă restructurarea acestor datorii”, a spus el despre China.

De asemenea, China și-a garantat împrumuturile cu porturi și resurse naturale. Sri Lanka este un exemplu în acest moment.

Desfășurarea tuturor acestor operațiuni ar putea să nu fie ordonată și ar putea avea consecințe geopolitice semnificative.

La începutul acestei luni, Organizația Națiunilor Unite a declarat că războiul din Ucraina a dus la un „salt uriaș” al prețurilor la alimente, acestea atingând un nou record în martie.

Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care războiul a tăiat aprovizionarea de la cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui din lume, iar costul alternativelor a crescut.

Ucraina este, de asemenea, un producător important de cereale, cum ar fi porumbul și grâul, al căror preț a crescut brusc.

 

Citește și: