Scandal pe cerealele din Ucraina. Rusia le-ar fi furat și vrea să le depoziteze în Turcia

Scandal pe cerealele din Ucraina. Rusia le-ar fi furat și vrea să le depoziteze în Turcia

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat joi că Ankara investighează afirmațiile potrivit cărora grânele ucrainene au fost furate de Rusia și expediate în țări precum Turcia, dar a adăugat că, până în prezent, în urma investigațiilor nu au fost descoperite transporturi furate.

Rusia ar fi expediat cereale furate din Ucraina în Turcia

Ambasadorul Kievului la Ankara a declarat la începutul lunii iunie că cumpărătorii turci s-au numărat printre cei care au primit cereale pe care Rusia le-a furat din Ucraina, adăugând că a cerut ajutorul Turciei pentru a identifica și captura persoanele responsabile pentru presupusele transporturi.

Rusia a negat anterior acuzațiile potrivit cărora ar fi furat cereale ucrainene. Kremlinul a reiterat joi că nu a furat niciun fel de cereale.

Răspunsul Turciei

Vorbind la o conferință de presă cu ministrul britanic de externe Liz Truss la Ankara, Cavusoglu a părut să nege afirmațiile Ucrainei cu privire la transporturile de cereale furate care au ajuns în Turcia, spunând că Ankara nu a văzut încă niciun astfel de caz și că a notificat Kievul cu privire la rezultatul fiecărei investigații.

„Am luat în serios fiecare afirmație și am efectuat investigații pe baza acestor afirmații. Am văzut că portul de plecare al navelor și originea mărfurilor este Rusia în evidențe, pe baza investigațiilor pe care le-am făcut după ce au fost făcute afirmații despre Turcia”, a spus el.

„Ne opunem ca grânele ucrainene sau alte bunuri să fie luate de Rusia sau de orice altă națiune și apoi să fie vândute în mod ilegitim, ilegal, pe piețele internaționale, iar noi, ca Turcia, nu vom permite ca aceste bunuri să ajungă la noi”, a adăugat Cavusoglu.

 

Citește și: