Reacția SUA după ce șeful Wagner a confirmat că Rusia intervine în alegerile prezidențiale. Semnal pentru Putin

de: Anca Lupescu
08 11. 2022

Influentul om de afaceri rus Evgheni Prigozin, care are legături cu președintele Vladimir Putin și este sancționat de Washington și de țările europene, a recunoscut luni că a intervenit în alegerile din SUA.

Rusia a intervenit în alegerile din SUA

Update 8 noiembrie, ora 07.45. Washington nu a fost surprins de comentariile lui Evgheni Prigozin, șeful mercenarilor Wagner, care a recunoscut că a intervenit în alegerile din SUA și că va continua să facă acest lucru, transmite purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

„Aceste comentarii…nu ne spun nimic nou sau surprinzător. Este bine cunoscut și bine documentat (…) că entitățile asociate cu Evgheni Prigozin au încercat să influențeze alegerile din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite”, a declarat Karine Jean-Pierre.

Știrea inițială: Prigozin a recunoscut că a intervenit în alegerile din SUA.

„Domnilor, am interferat, interferăm și vom interfera”, a declarat Prigozhin, care a fost acuzat că a condus o „fabrică de troli” pentru a influența rezultatul voturilor în mai multe țări occidentale, într-o declarație citată de echipa sa.

„Cu grijă, cu precizie, chirurgical și în modul în care o facem, așa cum putem”, a glumit Prigozhin.

Anunțul a fost publicat în ultima zi de campanie electorală, în ajunul alegerilor de la jumătatea mandatului, care vor modela restul mandatului președintelui american Joe Biden – și ar putea deschide calea pentru o revenire la Casa Albă a lui Donald Trump.

Prigozin a fondat grupul Wagner

În septembrie, Prigozin a confirmat că a fondat grupul de mercenari Wagner, ai cărui membri s-au aflat în prima linie a ofensivei Moscovei în Ucraina. Anunțul de profil înalt a fost interpretat de mulți analiști ca o dovadă că Prigozin avea în vedere un posibil rol politic în Rusia.

De ani de zile, grupul Wagner a fost suspectat că joacă un rol în realizarea ambițiilor Moscovei peste hotare, Kremlinul negând orice legătură. Prezența sa a fost semnalată în zone de conflict, inclusiv în Siria, Libia, Mali și Republica Centrafricană, unde a fost acuzată de abuzuri și de capturarea puterii de stat.