29 mart. 2022 | 12:07

Peste 1.000 de mercenari vor fi trimiși în Ucraina, de către grupul Wagner

ULTIMA ORĂ
Peste 1.000 de mercenari vor fi trimiși în Ucraina, de către grupul Wagner

Grupul Wagner din Rusia și-a desfășurat mercenari în estul Ucrainei, a anunțat luni Ministerul Apărării al Regatului Unit, adăugând că peste 1.000 de persoane vor lua parte probabil la lupte în urma eșecurilor rusești.
„Compania militară privată rusă, Grupul Wagner, a fost desfășurată în estul Ucrainei”, a scris Ministerul Apărării pe Twitter.

Grupul Wagner trimite 1.000 de mercenari în Ucraina

„Se așteaptă să desfășoare peste 1.000 de mercenari, inclusiv lideri superiori ai organizației, pentru a întreprinde operațiuni de luptă”, a spus ministerul, conform ndtv.com.

Deoarece sunt aproape de președintele Vladimir Putin, Grupul Wagner și mercenarii săi sunt suspectați de abuzuri în Mali, Libia și Siria.

„Din cauza pierderilor grele și a unei invazii în mare parte blocate, Rusia a fost foarte probabil forțată să modifice prioritățile personalului Wagner pentru Ucraina, în detrimentul operațiunilor din Africa și Siria”, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Marea Britanie a aplicat săptămâna trecută mai multe sancțiuni asupra persoanelor și entităților rusești, inclusiv Grupului Wagner, în urma invaziei Ucrainei din 24 februarie.

Zelenski a spus că Moscova este „speriată” după ce Kremlinul i-a interzis interviul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că este „speriată” de jurnaliştii „care pot spune adevărul”, după ce Kremlinul a încercat să îi împiedice pe ruşi să vadă un interviu pe care l-a acordat despre războiul din Ucraina.

Roskomnadzor, organul de pază al presei din Moscova, a emis duminică o declarație prin care avertizează știrile ruse împotriva redifuzării sau distribuirii interviului între Zelenski și unii dintre cei mai importanți jurnalişti independenţi din Rusia.

„Roskomnadzor avertizează mass-media rusă să nu publice acest interviu. Misele de presă care efectuează interviurile vor fi supuse controlului pentru a determina amploarea responsabilității și răspunsul adecvat care trebuie luat”, a spus agenția în declarația sa, potrivit CNN.

Jurnaliștii care l-au intervievat pe Zelenski au fost Ivan Kolpakov de la Meduza, un site web cu sediul în Letonia, Vladimir Solovyov de la ziarul moscovit Kommersant, Tikhon Dzyadko de la postul recent închis TV Rain și proeminentul scriitor Mihail Zygar. Editorul Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, care a câștigat anul trecut Premiul Nobel pentru Pace, i-a adresat întrebări lui Zelenski înaintea interviului.

Unele dintre instituțiile care au participat au fost etichetate oficial drept „agenți străini” de către guvernul rus, a declarat Roskomnadzor într-o declarație pe aplicația de social media Telegram. Luni, Novaya Gazeta a anunțat că va înceta publicarea online și în tipărit în urma unui avertisment din partea autorității de reglementare.

În timpul interviului, Zelenski a criticat dur Moscova, dar a discutat și despre un potențial acord pentru a pune capăt războiului. Ucraina este pregătită să accepte statutul neutru non-nuclear, a spus el.