Oligarh de frunte din gașca lui Vladimir Putin, profeție sumbră către țarul de la Kremlin. „Ne întoarcem la zilele de calamitate ale Revoluţiei bolşevice”
Rusia este „încolțită” din toate părțile la nivel economic, confruntându-se cu o situație fără precedent în istoria sa, după ce Vladimir Putin a dispus invadarea Ucrainei, pe 24 februarie. În timp ce locuitorii ruși resimt sancțiunile impuse de Occident asupra statului agresor, nici oligarhii din jurul liderului de la Kremlin nu au rămas indiferenți. Mulți dintre aceștia și-au exprimat dezacordul în privința agresiunilor dispuse de Putin în Ucraina. Unul dintre reprezentanții de top din gașca lui Vladimir Putin chiar a lansat o profeție către „țarul rus”.
Profeția lansată de un oligarh de seamă din gașca lui Vladimir Putin
Statul aflat sub conducerea lui Putin traversează o perioadă sumbră din punct de vedere economic și nu numai. Rusia este tot mai afectată de sancțiunile impuse de Occident, după ce UE, SUA, Marea Britanie și Canada au stabilit mai multe măsuri restrictive. Multe dintre companiile străine care activau pe piața din Rusia au decis să părăsească țara. În acest context, autoritățile de la Kremlin susțin că iau în considerare confiscarea activelor companiilor care au ieșit din țară, ca urmare a invaziei din Ucraina.
Această mutare ar reprezenta un pas care ar zdruncina încrederea investitorilor pentru decenii întregi, susține Vladimir Potanin, unul dintre magnații din domeniul metalurgiei din Rusia. În plus, el susține că statul rus ar fi tras înapoi la starea din zilele Revoluției bolșevice. Cel mai mare acţionar al Norilsk Nickel, unul dintre giganții de la nivelul producției de paladiu și nichel rafinat, a menționat că Rusia ar trebui să aibă o poziție pragmatică față de deciziile de excludere din economia globală.
„Nu ar trebui să încercăm să ‘trântim uşa’, ci să ne străduim să păstrăm poziţia economică a Rusiei pe acele pieţe pe care am petrecut atât de mult timp cultivându-le”, a declarat Potanin, preşedintele Norilsk Nickel, printr-o intervenție pe Telegram.
„Ne-ar duce înapoi cu 100 de ani”
Propunerea Executivului rus, exprimată prin vocea premierul rus Mihail Mişuşin, a fost susținută în fața președintelui Vladimir Putin, joi. Guvernul Rusiei a precizat că se gândește la punerea sub administrare externă a companiilor care au părăsit Rusia. Chiar dacă nu au fost precizate deocamdată mecanismele unei astfel de acțiuni, această propunere a stârnit reacții în rândul elitelor rusești.
Confiscarea activelor companiilor care au decis să părăsească Rusia după declanșarea războiului din Ucraina ar reprezenta un moment crucial pentru statul lui Putin, susține Potanin. Această decizie ar pune economia țării pe butuci, iar investitorii ar putea ocoli regiunea timp de zeci de ani. Chiar și așa, economiei Rusiei trece prin cea mai grea perioadă de la dizolvarea Uniunii Sovietice, din 1991. Aproape întreg sistemul financiar rusesc este afectat de sancțiunile Vestului.
„Ne-ar duce înapoi cu 100 de ani în 1917, iar consecinţele – o lipsă de încredere globală în Rusia din partea investitorilor – le-am simţi timp de multe decenii”, a spus Potanin.
Câte miliarde a pierdut Rusia din rezerva strategică de 640 miliarde. Totul din cauza sancțiunilor Occidentului
Sancțiunile statelor din Vest sunt tot mai dure. Rusia a pierdut aproximativ o jumătate din rezerva sa strategică, conform anunțului făcut de ministrul de Finanțe de la Moscova, Anton Siluanov. Uniunea Europeană, SUA, Regatul Unit și Canada au dispus înghețarea economiilor în valută ale Băncii Centrale Ruse, ducând astfel la pierderea accesului pentru aproape 300 de miliarde de dolari din totalul de 640 miliarde de dolari.
În ultimii zece ani, Rusia își construise această rezervă prin politicile economice de austeritate impuse de Vladimir Putin. Izbucnirea conflictului armat din Ucraina i-a surprins pe ruși, care nu se așteptau să primească sancțiuni atât de dure. Banca Centrală de la Moscova nu a luat în calcul un astfel de scenariu, prin interzicerea accesului la propriile rezerve în valută.
Ministrul de Finanțe a precizat, în cadrul unei intervenții la televiziunea Rossia 1, că o parte din rezerva Băncii Centrale este păstrată în yuani, moneda chineză. Chiar și așa, există zvonuri că Occidentul face presiuni și asupra Chinei să restricționeze accesul Rusiei la bani. Sancțiunile aspre pun probleme Federației Ruse și la plata datoriilor în valute străine, pe care le va plăti în ruble, o monedă care a suferit o devalorizare rapidă.