Rusia ripostează față de sancțiunile primite de la țările occidentale. Ce decizie a luat Vladimir Putin

Rusia ripostează față de sancțiunile primite de la țările occidentale. Ce decizie a luat Vladimir Putin

Ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident, guvernul rus a întocmit o listă cu 200 de bunuri și echipamente care vor fi interzise la export până la finalul anului 2022. Măsura vine după ce tot mai multe companii străine au anunțat că se retrag de pe teritoriul Rusiei și „este necesară pentru a asigura stabilitatea pe piața rusă“. Află în continuare ce țări vor face excepție.

Rusia răspunde la sancțiunile occidentale

După sancțiunile impuse de Occident asupra Moscovei, Rusia se răzbună și interzice exportul a peste 200 de tipuri de produse, transmite BBC. Printre bunurile afectate de interdicția în vigoare până la sfârșitul anului 2022 se numără, printre altele, echipamente de telecomunicații, medicale, agricole, electrice și tehnologice.

Alte produse vizate de interdicția de export includ mașini, vagoane de tren, containere și turbine.

„Lista include echipamente tehnologice, de telecomunicații, medicale, vehicule, mașini agricole, echipamente electrice – peste 200 de articole în total, inclusiv vagoane și locomotive de cale ferată, containere, turbine, mașini de prelucrare a metalelor și pietrei, monitoare, proiectoare, console și panouri“, anunță un comunicat remis de biroul de presă al guvernului rus.

Decizia vine după ce țările occidentale au impus pachete de sancțiuni dure asupra sistemului financiar și energetic al Rusiei, ca răspuns la războiul declanșat în Ucraina.

„Această măsură este necesară pentru a asigura stabilitatea pe piața rusă“, se mai arată în comunicat.

Citește și: Cum încearcă Rusia să își salveze economia. Decizia luată de autorități, în contextul sancțiunilor economice devastatoare

Ce țări vor face excepție de la interdicția de export

De asemenea, un număr tot mai mare de oligarhi ruși sunt afectați de înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie.

Ca represalii la sancţiunile occidentale impuse Moscovei, guvernul Rusiei a anunțat joi că a interzis peste 200 de bunuri. Acesta a stabilit însă și câteva excepții de la măsură, exporturile urmând a fi permise în continuare către statele Uniunii Economice Eurasiatice și cele două regiuni separatiste din Georgia, Abhazia și Oseția de Sud.

„Pentru acestea din urmă va exista o procedură de autorizare pentru export, aprobată printr-un decret guvernamental separat“, a anunțat guvernul de la Moscova.

Menționăm că, în cursul zilei de joi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a admis că economia țării trece printr-o „perioadă de șoc“ din cauza a ceea ce numește „un război economic fără precedent“.

Citește și: