UE pregătește noi sancțiuni pentru Rusia. Ce sectoare vor viza

UE pregătește noi sancțiuni pentru Rusia. Ce sectoare vor viza

Comisia Europeană a pregătit un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului din cauza invaziei Ucrainei care va lovi alți oligarhi și politicieni ruși și trei bănci din Belarus, au declarat marți trei surse pentru Reuters. Proiectele de sancțiuni au fost adoptate de executivul UE marți dimineață și vor fi discutate de ambasadorii UE la o întâlnire care începe la 14:00 GMT, a spus o sursă.

Noi sancțiuni pentru Rusia pregătite de UE

Proiectul de pachet va interzice trei bănci din Belarus din sistemul bancar SWIFT și va adăuga mai mulți oligarhi și parlamentari ruși pe lista neagră a UE, au declarat sursele pentru Reuters.

Pachetul interzice, de asemenea, exporturile din UE de echipamente navale și software în Rusia și oferă îndrumări cu privire la monitorizarea criptomonedelor pentru a evita utilizarea acestora pentru eludarea sancțiunilor UE, au spus sursele.

Moscova își descrie acțiunile în Ucraina drept o „operațiune specială” de dezarmare a vecinului său și de arestare a liderilor pe care îi numește „neonaziști”. Ucraina și aliații săi occidentali numesc acest lucru un pretext fără temei pentru o invazie pentru cucerirea unei țări de 44 de milioane de oameni.

Interdicție privind exporturile UE de tehnologie avansată către Rusia

Diplomații UE au aprobat până acum sancțiunile propuse de Comisia UE împotriva Rusiei și Belarusului fără nicio modificare. UE a exclus deja șapte bănci rusești din SWIFT, dar nu a inclus băncile din Belarus. Sursele au refuzat să numească noii creditori care urmează să fie sancționați.

O sursă a spus că pachetul include, de asemenea, oligarhi și membri ai Consiliului Federației Ruse, care este camera superioară a Parlamentului Rusiei. Până acum, sancțiunile UE au lovit sute de membri ai Camerei inferioare, Duma, care au votat în favoarea recunoașterii de către Rusia a autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

UE își va extinde, de asemenea, interdicția privind exporturile UE de tehnologie avansată către Rusia, susținând în principal interzicerea exportului de tehnologie maritimă, au spus sursele. Interzicerea exportului de echipamente navale și software în Rusia este menită în principal să afecteze sectorul său de transport maritim, a spus o sursă.

Citește și: