Oamenii de știință au creat pești biohibrizi din celulele inimii umane: cum ajută la progresul medicinei

de: Ozana Mazilu
20 02. 2022

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Harvard și Emory a creat cinci sute de pești „biohibrizi” care au cozile căptușite cu celule cardiace umane.

Scopul nu a fost acela de a crea “acvariul viitorului”, ci de a studia celulele inimii umane și ritmul bătăilor lor, relatează CNET.

Structurile minuscule au stat nesupravegheate o vreme într-un laborator. Dar apoi, spre bucuria oamenilor de știință, micul pește a prins viață.

Acești pești biohibrizi ar putea ajuta la evoluția medicinei

„Practic, am depozitat aceste celule în incubatorul nostru și apoi am uitat complet de ele timp de două sau trei săptămâni”, a declarat Sung-Jin Park, fost bursier postdoctoral la Harvard și coautor al unui studiu despre acest proiect, publicat în Science. „Când am deschis incubatorul, toți peștii înotau singuri”.

Peștele ciudat „a înotat” liber într-un bazin de nutrienți timp de aproximativ o sută de zile, în timp ce oamenii de știință i-au urmărit mișcările. După cum obișnuiesc să facă celulele inimii, s-au contractat și s-au întins în mod repetat, făcându-i coada să se miște.

„Nu avem nevoie de nicio stimulare externă”, a spus Park pentru CNET. „Se stimulează singuri, se antrenează singuri și devin mai puternici”.

Park are ambiții mari și speră să trimită, în cele din urmă, „acest tip de sistem robotic biohibrid în spațiu”, argumentând că ar fi o modalitate extrem de eficientă de a studia atrofia musculară indusă de microgravitație, un fenomen care a afectat astronauții care petrec perioade lungi de timp în spațiu.

Cu toate acestea, echipa mai are de depășit un obstacol substanțial: oamenii de știință nu au control asupra momentului în care celulele inimii bat. Dar pentru moment, ei speră că studiul ar putea duce la stimulatoare cardiace mai bune sau chiar la inimi artificiale.

„Scopul nostru final este să construim o inimă pe deplin funcțională, dar între timp, încercăm să construim un țesut cardiac mai matur”, a spus Park pentru CNET.