03 mart. 2021 | 13:57

Un alt demers interesant de a ne construi un trai pe Lună: să creștem pești. Cum poate fi făcut acest lucru

ACTUALITATE
Un alt demers interesant de a ne construi un trai pe Lună: să creștem pești. Cum poate fi făcut acest lucru

O echipă de oameni de știință francezi are o preocupare stringentă. Când Agenția Spațială Europeană își construiește satul lunar planificat, ce anume ar trebui să mănânce astronauții? Este o întrebare pertinentă, dacă vrem să locuim pe Lună.

Din fericire, au un plan: cultivarea peștilor pe Lună folosind ouă vii expediate de pe Pământ și apă recoltată de pe suprafața lunară, relatează revista Hakai. Sună ciudat să iei în considerare creșterea animalelor pe Lună în viitorul apropiat. Dar cel puțin oamenii de știință au descoperit că peștii ar putea supraviețui călătoriei, oferind puțină speranță că astronauții vor ajunge să mănânce mese mai apetisante decât alimente preambalate de pe Pământ.

Pentru a testa ideea, oamenii de știință de la Centrul Spațial al Universității Montpellier și Institutul Francez de Cercetare pentru Exploatarea Mării (IFREMER) au ambalat ouă de pește, despre care au simțit că sunt mai dure decât peștii adulți, în instrumente care au vibrat și le-au scuturat, pentru a recrea experiența de explozie într-o rachetă rusească Soiuz.

În mod impresionant, 76% din ouăle unei specii și 95% din alta au eclozat, potrivit studiului publicat în revista Aquaculture International. „A fost complet nebunesc”, a spus omul de știință și cercetătorul principal IFREMER Cyrille Przybyla. „Mediul a fost foarte greu pentru aceste ouă”.

În afară de beneficiile dietetice, cercetătorii cred, de asemenea, că ferma lor piscicolă propusă va face viața în Satul Lunii mai plăcută, deoarece ar putea servi ca o amintire plăcută de acasă.

„Din punct de vedere psihologic, este mai bine să ai acolo, pe o altă planetă, o amintire a Pământului”, a spus Przybyla pentru Hakai. „O grădină, un iaz cu pești ar putea ajuta foarte mult la psihicul astronauților”.

Legumele surpriză care ar putea fi crescute pe Lună, conform NASA

Savantul NASA, Max Coleman, a încercat să-și dea seama dacă este posibil să crească ridichi în pământul de pe Lună. „Încercăm să arătăm că astronauții pot folosi horticultura pentru a-și dezvolta propriul aliment pe Lună”, spune el.

Obiectivul său este să-și dea seama dacă astronauții ar putea într-o zi să-și crească propriile mâncăruri pe suprafața Lunii – la fel ca personajul lui Matt Damon din filmul din 2015 al lui Ridley Scott, „The Martian”.

Coleman a ales ridichile, pentru că „au fost folosite până acum în spațiu și au germinat foarte, foarte repede”, potrivit unui comunicat JPL (NAS Propulsion Lab Lab).