Oamenii antici au stăpânit focul încă de acum un milion de ani: ce arată un nou studiu al cercetătorilor
Stăpânirea focului a deschis calea către posibilități cu totul noi pentru oamenii timpurii – de la accesarea mai multor nutrienți prin gătit (alimentând o creștere a dimensiunii creierului), până la a face orele întunecate utile și a supraviețui migrațiilor în clime mai aspre. Iată cum s-a descoperit focul, de fapt.
Cum și când s-a întâmplat această măiestrie, totuși, a fost pierdut în timp, cu fragmente de material ars care sugerează că îmblânzirea flăcărilor ar fi început cu până la 1,5 milioane de ani în urmă. Acum, oamenii de știință au folosit inteligența artificială pentru a detecta indicii ascunse ale focurilor de tabără dintr-un sit din paleoliticul inferior din Israel, care datează de aproximativ un milion de ani în urmă.
Focul a fost descoperit acum un milion de ani
Identificarea incendiului la siturile arheologice se bazează de obicei pe indicii vizuale precum înroșirea solului, decolorarea, deformarea, crăparea și micșorarea materialelor. În noul studiu, cercetătorii au folosit un „termometru” spectroscopic care poate detecta modificări chimice minuscule analizate prin algoritmi de AI, care pot estima expunerea pietrelor și fosilelor la căldură.
Arheologul Zane Stepka de la Centrul Kimmel pentru Științe Arheologice din Israel și colegii săi au folosit acest „termometru” pe artefacte de silex dintr-un sit din Israel, datat cu între 1,0 și 0,8 milioane de ani în urmă. Artefactele au fost găsite alături de fosile de animale în nisip galben-gri care s-a așezat deasupra argilei roșii.
Dar „termometrul” AI a dezvăluit semnături chimice subtile, sugerând că o serie de unelte de piatră și bucăți de colți au fost încălzite la o varietate de temperaturi, unele mai mari de 400 de grade Celsius. Acest lucru sugerează că au intrat în contact cu focul.
În timp ce echipa avertizează că nu poate exclude complet incendiile de vegetație în acest moment – deoarece situl se afla într-o locație deschisă – gruparea de unelte și oase sugerează că homininii timpurii controlau, de fapt, focul.
Se credea anterior că folosirea focului de către hominini, înainte de aproximativ 150.000 de ani în urmă, era doar oportunistă, cum ar fi răpitorii australieni care răspândesc intenționat flăcările pentru a ajuta la eliminarea prăzii. Dar dacă aceste incendii sunt într-adevăr limitate la locurile de campare, acest lucru sugerează altceva.
Doar câteva situri arheologice prezintă semne ale artefactelor umane timpurii alături de dovezi ale incendiului, iar acest lucru dă greutate la ideea că strămoșii noștri foloseau deja această tehnologie puternică pe atunci. Utilizarea în continuare a noii tehnici ne-ar putea ajuta să dezvăluim mai multe despre când și cum am descoperit flăcările, spun cercetătorii.