România, victima unui mare incendiu: cum a ajuns focul cea mai mare sursă de pagubă în locuințe

România, victima unui mare incendiu: cum a ajuns focul cea mai mare sursă de pagubă în locuințe

În cazul în care ți se pare că vezi în fiecare săptămână detalii la televizor despre un incendiu, să știi că nu este o iluzie. Acestea par să fie foarte populare în țara noastră și nu afectează doar uzine, mall-uri sau depozite, ci, mai ales, locuințe obișnuite.

Dacă merită să desprinzi o singură cifră din acest material, peste 80% dintre cele mai mari daune provocate locuințelor din România, în 2021, au fost provocate de foc, sub formă de incendii mai mici sau mai mari. Aceasta este concluzia unui comunicat al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) din țara noastră. Partea și mai îngrijorătoare este că, având în vedere cum a început acest an, 2022 se anunță unul și mai grav din prisma incendiilor din case.

Incendiile din casele românilor, o sursă majoră de pagube, dar și bani

Conform statisticilor UNSAR, din 50 de daune cu valori mari plătite pe asigurările de locuință, 40 au fost generate de incendii, în 2021. Dincolo de procentul de 80% însă, mai fascinante sunt sumele. Valoarea totală a despăgubirilor achitate în aceste cazuri se ridică la 9,5 milioane RON, în creștere cu 3,7% față de 2020. Cu alte cuvinte, valoarea medie a unei daune produse de acest risc a fost de aproximativ 237.000 lei (48.300 EUR). În 2021, asigurătorii Membri UNSAR au plătit despăgubiri de peste 10,4 milioane RON în baza asigurărilor de locuințe pentru cele mai mari 50 dosare de daună.

Când primesc întrebări pe marginea acestui subiect, majoritatea românilor afirmă fără echivoc faptul că principalul risc pentru locuința în care trăiesc este focul. Conform UNSAR, aproximativ 56% dintre români conștientizează existența acestui risc, teama de incendiu fiind o preocupare pentru persoanele cu vârste cuprinse între 36 și 50 de ani. În același top al stresului, românii mai menționează vijeliile, cutremurul, furtul și, abia la final, inundațiile.

„Incendiile rămân o amenințare importantă pentru locuințele noastre, iar studiile demonstrează că românii sunt tot mai conștienți de riscurile la care se expun, deoarece acestea generează daune semnificative. Este la fel de important să realizăm că existența unei asigurări pentru locuință și bunuri va face mereu diferența într-o astfel de situație”, a declarat Adrian MARIN, Președinte UNSAR. Ca referință, în România, se produc în fiecare zi aproximativ 19 incendii pe zi care afectează locuințele.

Citește și: