O să-ți fie mult mai ușor să-ți micșorezi facturile la energie, în România, în curând

de: Alexandru Puiu
09 06. 2022

În teorie, românii își pot schimba în orice moment furnizorul de energie electrică. Procesul ar trebuie să fie intuitiv și rapid, dar nu este deloc așa. În curând, însă, lucrurile se vor schimba.

Zoltan Nagy-Bege este vicepreședintele ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare din domeniul Energiei). Din această poziție, a anunțat în această săptămână mai multe modificări importante pe marginea efortului de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale de către furnizorii români. Din câte se pare, înainte de finele acestui an, procesul nu ar trebui să dureze mai multe de 24 de ore.

Contractele noi pot veni cu facturi mai mici

În legislația românească, la ora actuală, este prevăzut faptul că un român poate schimba furnizorul de energie printr-un proces care durează 21 de zile. Pe de altă parte, există o directivă europeană care ar trebui să se reflecte și în legislația locală în care se menționează că, până în 2026, consumatorii să poată schimba furnizorul în doar 24 de ore.

Se pare că autoritățile române au luat foarte în serios respectiva directivă și au pus presiune pe furnizori să faciliteze transferul într-un timp cât se poate de scurt. „Undeva în luna septembrie, acest program se termină şi foarte probabil în cursul acestui an vom pune în funcţiune această aplicaţie. Aceasta presupune, practic, o bază de date cu toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale din România.

Din momentul în care operaţionalizăm această aplicaţie, toate iniţierile de schimbare a furnizorului se va face prin această platformă, indiferent dacă un client merge la centrul de relaţii cu clienţii şi semnează fizic contractul acolo, operatorii vor intra în baza de date şi vor opera modificările. De asemenea, clientul poate accesa această aplicaţie şi va iniţia de acolo schimbarea furnizorului”, a explicat oficialul ANRE.

Ca beneficiul transformării să fie real, în aplicația online pentru facilitarea schimbării furnizorului vor fi integrate și comparatoarele de preț care există în acest moment pe site-ul ANRE.

„În ultimii patru ani şi jumătate, de când sunt vicepreşedinte, ANRE a avut printre priorităţi integrarea unui sistem informatic integrat, prin care să se gestioneze nu doar partea de monitorizare, dar şi alte aspecte ale activităţii noastre, inclusiv cea de elaborare a legislaţiei secundare. Am reuşit anul trecut să închidem o fază importantă şi, de la începutul anului 2022, folosim un sistem informatic integrat. Am angajat foarte mulţi IT-işti în această perioadă. Dacă în urmă cu patru ani aveam patru sau cinci IT-işti în autoritate, acum vorbim de peste 20”, a ținut să menționeze vicepreşedintele ANRE.