O nouă subvariantă de Omicron se răspândește în lume. „Centaurus”, depistat deja în 10 țări

de: Cătălina Burghelea
13 07. 2022

Dacă există un lucru pe care l-am învățat în pandemie este că evoluția nu este neapărat un proces lung. Poate fi rapid și nemilos. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au anunțat că noua subvarianta BA.5 a Omicron, care a cuprins Africa de Sud în această primăvară, a devenit dominantă în SUA, după ce a fost detectată prima dată în martie.

A apărut o nouă subvariantă de Omicron

Iar Organizația Mondială a Sănătății a postat pe Twitter un videoclip despre o nouă mutație îngrijorătoare – una care dă BA.5, cea mai transmisibilă, cea mai imun-evazivă versiune a COVID de până acum. BA.2.75 — supranumită „Centaurus” — a sosit deja în Statele Unite, a declarat CDC, săptămâna trecută. Mutația a fost detectată în India, Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada, apoi s-a răspândit și în alte țări.

BA.2.75 sau „Centaurus”

Până acum, „Centaurus” a fost localizată în 10 țări, a spus dr. Soumya Swaminathan, om de știință la OMS. Nu a fost încă declarată o variantă de îngrijorare sau chiar o variantă de interes și este prea devreme pentru a evalua transmisibilitatea, severitatea și potențialul imunitar, a adăugat experta. Dar unii specialiști ridică deja semnale roșii, în special din cauza modificărilor suplimentare (până la nouă) pe care le are în comparație cu Omicron.

Mult mai periculoasă decât orice altă tulpină de COVID

Nicio schimbare nu este îngrijorătoare, „dar să apară mai multe deodată este o altă chestiune”, a punctat Tom Peacock, virolog la Departamentul de Boli Infecțioase de la Imperial College din Londra.

BA.2.75 este „ceva pentru care ar trebui să ne îngrijorăm cu toții”, este de părere dr. Bruce Walker – director al Institutului Ragon din MGH, MIT și Harvard, un institut medical axat pe eradicarea bolilor și co-lider al Consorțiului Massachusetts pentru patogeni.

De ce este diferită

Subvarianta „ne oferă o perspectivă asupra a ceea ce este capabil virusul, în ceea ce privește mutația. Iată, din nou, un virus care seamănă cu varianta originală Omicron, dar cu modificări de aminoacizi. Cred că ceea ce ne arată toate aceste variante este că virusul nu se oprește din a explora tot spațiul evolutiv disponibil pentru el. Rămâne de văzut dacă BA.2.75 va provoca un val pandemic sau va dispărea rapid – așa cum au făcut variantele Lambda și Mu”, a spus dr. Stuart Ray, profesor la Johns Hopkins Medicine.