Un nou val de mutații Omicron se răspândește în toată Europa. Varianta BA.5, cea mai periculoasă

Un nou val de mutații Omicron se răspândește în toată Europa. Varianta BA.5, cea mai periculoasă

Un nou val de coronavirus se extinde în Europa, determinat de mutațiile Omicron, a avertizat un oficial al Agenției Europene pentru Medicamente. Șeful de vaccinuri al EMA, Marco Cavaleri, a declarat că „răspândirea transmiterii în rândul grupelor de vârstă mai înaintată începe să se transforme în boală severă”. Creșterea numărului de persoane testate pozitiv este determinată de mutațiile BA.4 și BA.5 ale variantei Omicron.

Autoritățile sanitare din Europa sunt în alertă

În aprilie, EMA a sfătuit persoanele cu vârsta peste 80 de ani să se imunizeze anti-COVID cu al doilea vaccin. Acum, Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă tuturor celor cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani și vulnerabili din punct de vedere medical să primească rapelul.

„Pe măsură ce acest nou val se răspândește în UE, este esențială protecția grupurilor vulnerabile”, a spus Cavaleri.

Mutațiile Omicron se răspândesc tot mai mult

Cele mai multe restricții legate de coronavirus au fost ridicate în toată Europa și mulți oameni folosesc sezonul estival pentru a-și lua o vacanță, pentru prima dată de la începutul pandemiei. La sfârșitul lunii iunie, Organizația Mondială a Sănătății a precizat că numărul de cazuri noi la nivel global a crescut cu 18%, cu peste 4,1 milioane de cazuri raportate. Cele mai recente statistici de la OMS arată că una din 30 de persoane din Marea Britanie a avut virusul în perioada 20-24 iunie, ceea ce reprezintă o creștere de 32% față de săptămâna precedentă.

Agenția de sănătate a ONU a declarat, în ultimul său raport săptămânal despre pandemie, că numărul de decese la nivel mondial a rămas relativ similar cu cel din săptămâna anterioară, la aproximativ 8.500. Cele mai afectate regiuni sunt Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și America.

Varianta BA.5, cea mai rea versiune a virusului

Între timp, cea mai recentă variantă de Omicron, BA.5, a devenit rapid dominantă în SUA. Din cauza caracterului său evaziv asupra sistemului imunitar uman, tulpina generează un val de cazuri în toată ţara. Mărimea acestui val este incertă, deoarece majoritatea oamenilor se testează acasă sau nu se testează deloc, subliniază jurnaliștii americani. Potrivit specialiștilor, „virusul poate depăşi continuu vaccinurile”.

O nouă subvariantă a Omicron a fost descoperită în China

China susține că a descoperit o nouă subvariantă a Omicron, denumită BA 5.2.1, în metropola Shanghai, care abia a ieșit din lockdown la începutul lunii trecute. Un caz a fost identificat în districtul Pudong, la 8 iulie, la o persoană venită din străinătate, a anunțat Zhao Dandan, director adjunct al comisiei de sănătate din Shanghai, scrie Reuters.