O femeie a primit 34 de ani de închisoare pentru ce a postat pe rețelele sociale. Ce a putut să facă pentru o asemenea sentință la tribunal

de: Cojocaru Cristian
30 08. 2022

O femeie a ajuns să facă ani grei de închisoare din cauza postărilor sale de pe rețelele sociale. Află cum a fost posibil acest lucru și ce țară are o lege atât de aspră.

Recent, Tribunalul Penal Specializat din Arabia Saudită a condamnat-o pe Nourah bint Saeed al-Qahtani pentru „folosirea internetului pentru a rupe țesutul social”, dar și pentru „încălcarea ordinii publice prin utilizarea rețelelor sociale”.

Organizația DAWN este cea care a transmis această declarație prin care menționează faptul că nu se cunosc prea multe date despre femeia acuzată, precum nici despre postările sale din mediul online, însă aceasta va continua investigația în cazul femeii.

Această acuzație a venit la scurt timp după ce mama a doi copii, Salma al-Shebab care este și doctorand al Universității din Leeds din Marea Britanie a primit o condamnare de 34 de ani de închisoare pentru că urmărea și distribuia postările unor activiști de pe Twitter.

Aceste cazuri extreme au avut loc la scurt timp după ce președintele american Joe Biden a declarat că este îngrijorat de nerespectarea drepturilor omului, unul dintre punctele de tensiune dintre SUA și Arabia Saudită, în timp ce se afla în cadrul unei întâlniri cu prințul Mohammed bin Salam din luna iulie.

Reprezentanții Casei Albe afirmau în urmă cu o săptămână că sunt preocupați de condamnarea lui Shebab de către instanța din Arabia Saudită, pedeapsă care include și interdicția de a călători timp de 34 de ani pentru postările sale.

Salma al-Shebab a primit o condamnare de 34 de ani de închisoare pentru că urmărea și distribuia postările unor activiști de pe Twitter

Unde poți face închisoare pentru ce postezi pe rețelele sociale

Aceste două cazuri particulare arată că, deși prințul moștenitor saudit susține o reformă prin care mai multe drepturi sunt recunoscute femeilor, precum dreptul la șofat sau crearea unor locuri de muncă pentru acestea, în continuare libertatea lor nu este deplină, scrie BBC.

Cu toate că rudele deținuților politici sperau ca vizita președintelui american va aduce la eliberarea acestora, lucrurile nu stau tocmai de partea deținuților. Directorul de cercetare pentru regiunea Golfului al DAWN, Abdullah al-Aoudh a afirmat că în cazul celor două femei, magistrații s-au folosit de pedepse abuzive fiind un exemplu pentru cei care vor critica guvernul în mediul online.

Ministrul de stat pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir afirma în urmă cu o lună că Arabia Saudită nu are deținuți politică și că singurii deținuți sunt cei care au comis infracțiuni și „care au fost găsiți de instanțe vinovați”. Acesta a mai adăugat că „ideea de a fi descriși ca fiind deținuți politici este ridicolă”.

Actualele tensiuni cu privire la drepturile omului dintre America și Arabia Saudită continuă să alterele legăturile dintre cele două state, fiind ridicate probleme cu privire la drepturile femeilor și uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în anul 2018 la consulatul saudit din Turcia.