O boală asemănătoare cu Ebola, confirmată într-o țară a lumii. Cum se transmite Marburg și ce simptome are

de: Cătălina Burghelea
18 07. 2022

O țară a lumii a confirmat primele două cazuri de infectare cu virusul mortal Marburg. Infecția produce o boală extrem de contagioasă și face parte din aceeași familie cu virusul care provoacă Ebola. Autoritățile spun că 98 de persoane se află acum în carantină, fiind suspectate de contact cu victimele.

Ghana confirmă prezența virusului Marburg

Autoritățile din Ghana au anunțat primele două cazuri de infectare cu virusul mortal Marburg, care produce o boală extrem de contagioasă. Se știe că face parte din aceeași familie cu virusul care provoacă Ebola, notează BBC. Potrivit oficialilor sanitari, ambii pacienți au murit într-un spital din regiunea Ashanti (sudul țării). Probele bolnavilor au ieșit pozitive. Aproape 100 de oameni se află în izolare, pe motiv că au intrat în contact cu vitimele decedate.

La începutul lunii, probele de sânge prelevate de la două persoane din regiunea de sud Ashanti au sugerat că aveau virusul Marburg. Analizele au fost trimise la Institutul Pasteur din Senegal, care au confirmat diagnosticul, a precizat Serviciul de Sănătate din Ghana (GHS). „Este prima dată când Ghana confirmă boala cu virusul Marburg”, a spus șeful GHS, Patrick Kuma-Aboagye.

Nu există tratament pentru această boală. Cum se manifestă infecția

Deocamndată, nu există niciun tratament sau vaccin pentru Marburg, dar medicii susțin că hidratarea poate salva viața bolnavului. Virusul se transmite de la lilieci la oameni și poate fi răspândit între persoane prin fluidele corporale. Este o boală severă și, deseori, fatală, cu simptome precum dureri de cap, febră, dureri musculare și hemoragii.

Organizația Mondială a Sănătății, care sprijină autoritățile sanitare ale țării, a lăudat răspunsul rapid al Ghanei: „Acest lucru este bun pentru că, fără acțiuni imediate și decisive, Marburg poate scăpa cu ușurință de sub control”, a spus dr. Matshidiso Moeti, directorul OMS pentru Africa.

Avertisment pentru populație

Localnicii au fost avertizați să nu se apropie de peșteri și să gătească bine toate produsele din carne înainte de a le consuma. Este a doua oară când Marburg este identificat în Africa de Vest. În 2021, a existat un caz confirmat în Guineea, dar acel focar a fost declarat încheiat în septembrie.

Pe continentul african, focare anterioare și cazuri sporadice au fost raportate în Angola, Republica Democrată Congo, Kenya, Africa de Sud și Uganda, notează OMS. Primul focar de Marburg a avut loc în Germania anilor 1967, unde au murit șapte persoane. Virusul a ucis peste 200 de oameni în Angola, în 2005, fiind cel mai mare focar înregistrat.