Alertă roșie emisă de OMS și UNICEF pentru sănătatea copiilor: „Consecinţele se măsoară în număr de vieţi”

Alertă roșie emisă de OMS și UNICEF pentru sănătatea copiilor: „Consecinţele se măsoară în număr de vieţi”

Criza generată de pandemia de coronavirus şi dezinformarea se află la originea celei mai mari scăderi continue a ratei de vaccinare infantilă împotriva altor boli în aproape 30 de ani, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF. Proporţia copiilor cărora le-au fost administrate cele trei doze de vaccin anti-difterie, tetanos şi poliomielită (DTP) a scăzut de la 86% (2019) la doar 81% (2021). Această imunizare este utilizată ca indicator cheie al acoperirii vaccinale la nivel global.

OMS și UNICEF, semnal de alarmă pentru sănătatea copiilor

Scăderea înregistrată în 2020 şi 2021, anunțată de OMS ȘI UNICEF, urmează unui deceniu de progrese: „Vorbim despre o alertă roşie pentru sănătatea copiilor. Suntem martorii celei mai mari scăderi continue a imunizării infantile într-o generaţie. Consecinţele se măsoară în număr de vieţi”, a spus Catherine Russell, directoarea generală a Fondului internațional pentru Urgențe ale Copiilor.

Aproape 25 de milioane de copii au ratat una sau mai multe doze de vaccin DTP în 2021, cu două milioane mai mulţi decât în 2020 şi cu şase milioane mai mult decât în 2019. Dintre aceștia, 18 milioane nu au primit nicio doză, majoritatea trăind în ţări cu venituri medii sau mici, precum India, Nigeria, Indonezia, Etiopia şi Filipine.

Ce se întâmplă la nivel global: epidemii evitabile de rujeolă şi poliomielită

Cauzele acestei scăderi sunt generate de conflicte, dezinformare şi probleme de aprovizionare sau de continuitate a administrării legate de pandemia COVID, semnalează experții lumii. Anul trecut, au existat speranţe că va începe o recuperare după perioadele de carantină totală, însă, ratele de vaccinare au continuat să scadă, fenomen înregistrat în toate regiunile lumii. Astfel, au dus la apariţia unor epidemii evitabile de rujeolă şi poliomielită în ultimele 12 luni, subliniază raportul OMS și UNICEF.

În jur de 24,7 de milioane de copii au ratat prima doză de vaccin împotriva rujeolei în 2021, cu cinci milioane mai mulţi decât în 2019. Iar 14,7 milioane de minori nu au primit rapelul. Acoperirea vaccinală pentru prima doză împotriva rujeolei era de 81% în 2021, cea mai scăzută rată din ultimii 14 ani!

Vești proaste date de experți

Veştile proaste vin în contextul unor rate de malnutriţie în continuă creştere. Un copil prost hrănit are deja un sistem imunitar precar şi este mai susceptibil de a dezvolta forme grave ale acestor maladii: „Trebuie să realizăm o recuperare a imunizării pentru milioanele (de copii) care nu au fost imunizate sau vom asista inevitabil la alte epidemii, la copii bolnavi şi la o mare presiune asupra sistemului de sănătate şi aşa împovărat”, a explicat șefa UNICEF.