„Nu există riscul unei crize alimentare în Rusia“, afirmă vicepremierul. Ce planuri au atoritățile pentru a trece de criza economică
Vicepremierul rus, Viktoria Abramchenko, a declarat marți că nu există riscul unei crize alimentare în Rusia, avertizând populația să nu se grăbească să se aprovizioneze cu alimente de bază, după ce Occidentul a impus sancțiuni Rusei pentru invadarea Ucrainei. „Nu există condiţii pentru riscurile unui deficit sau pentru o reducere a gamei de produse“, a spus aceasta. Mai multe detalii, în continuare.
„Nu există riscul unei crize alimentare în Rusia“, spune vicepremierul
Nu există riscul unei crize alimentare pe piața internă din Rusia, a declarat marți vicepremierul Viktoria Abramchenko, îndemnându-i totodată pe consumatori să nu se grăbească să-și facă provizii cu alimente de bază, după ce țările occidentale au impus sancțiuni drastice Rusiei.
În prezent, economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, după ce SUA și Europa au exclus țara condusă de Putin din multiple sectoare ale economiei mondiale din cauza „operațiunii militare speciale“ din Ucraina.
„Nu există condiţii pentru riscurile unui deficit sau pentru o reducere a gamei de produse“, a spus vicepremierul rus, Viktoria Abramchenko, într-un comunicat.
„Nu merită să crească cererea artificială cu achiziţii pentru viitor. Vom reorienta piaţa şi vom stabili un comerţ reciproc avantajos, ne vom extinde reţeaua de parteneriat cu ţări prietene“, a adăugat oficialul rus.
Planurile autorităților pentru a trece de criza economică
Rusia a început deja să ia măsuri pentru a-și proteja piața alimentară împotriva sancțiunilor occidentale, interzicând, printre altele, exportul a peste 200 de tipuri diferite de produse până la finalul anului în curs.
„Lista include echipamente tehnologice, de telecomunicații, medicale, vehicule, mașini agricole, echipamente electrice – peste 200 de articole în total, inclusiv vagoane și locomotive de cale ferată, containere, turbine, mașini de prelucrare a metalelor și pietrei, monitoare, proiectoare, console și panouri“, anunța un comunicat remis de biroul de presă al guvernului rus.
Totodată, premierul Mihail Mishustin a semnat luni un ordin pentru interzicerea exportului de zahăr alb şi brut până pe 31 august, dar și pentru interzicerea exporturilor de grâu, secară, orz şi porumb către statele vecine ale Uniunii Economice Eurasiatice până pe 30 iunie.
Reamintim că președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că ofensiva militară în Ucraina este esenţială pentru securitatea țării, după ce NATO a admis membri în cadrul alianţei până la graniţele Rusiei, în vreme ce statele occidentale au susţinut liderii pro-occidentali la Kiev.