Secretarul general al ONU, avertisment îngrijorător: „Urmează un uragan al foametei în lume“, în contextul războiului din Ucraina

Secretarul general al ONU, avertisment îngrijorător: „Urmează un uragan al foametei în lume“, în contextul războiului din Ucraina

Secretarul general al ONU avertizează cu privire la „un uragan al foamei în lume“, ca repercusiune a războiului Rusiei în Ucraina. „45 de ţări africane şi ţări mai puţin dezvoltate importă cel puţin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia“, a transmis Antonio Guterres, precizând că „trebuie să facem tot posibilul pentru a evita prăbuşirea sistemului alimentar mondial“. Mai multe detalii, în continuare.

Secretarul general al ONU, avertisment îngrijorător

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni cu privire la repercusiunile războiului declanșat de Rusia în Ucraina, care riscă să se traducă într-un „uragan al foamei“ în lume, relatează France Presse. Potrivit acestuia, în total, „45 de ţări africane şi ţări mai puţin dezvoltate importă cel puţin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia“.

În fața presei de la New York, Guterres a declarat că „Ucraina este în flăcări“ și „ţara este pe punctul de a fi decimată în faţa ochilor lumii“. Prin urmare, „trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei şi prăbuşirea sistemului alimentar mondial“.

Din cauza blocajului producţiei agricole din Ucraina şi Rusia, războiul ar urma să-i lovească „cel mai tare pe cei mai săraci şi să semene seminţele instabilităţii politice şi ale tulburărilor în întreaga lume“, a punctat secretarul general al ONU.

„Acest război depăşeşte cu mult Ucraina“, a completat el.

Citește și: Rusia ripostează față de sancțiunile primite de la țările occidentale. Ce decizie a luat Vladimir Putin

„Urmează un uragan al foametei în lume“

Antonio Guterres a mai spus că prețurile cerealelor au crescut masiv, în vreme ce indicele global al preţurilor la produsele alimentare FAO a ajuns la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată.

„Preţurile cerealelor le-au depăşit deja pe cele de la începutul Primăverii Arabe şi de la revoltele foametei din 2007-2008“, a declarat el.

„Indicele global al preţurilor la produsele alimentare FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma) este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată“, a adăugat Guterres.

Cerând din nou oprirea cât mai rapidă a ostilităţilor, șeful ONU a apreciat că, în total, „45 de ţări africane şi ţări mai puţin dezvoltate importă cel puţin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia – 18 dintre aceste ţări importă cel puţin 50%. Acestea includ ţări precum Burkina Faso, Egipt, Republica Democrată Congo, Liban, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen“.

Citește și: