NATO plănuiește o suplimentară uriașă a forței de reacție rapidă. Totul ca răspuns la amenințarea Rusiei

de: Anca Lupescu
27 06. 2022

NATO a anunțat că intenționează să mărească masiv numărul forțelor sale de reacție rapidă la peste 300.000 de militari.

NATO suplimentează cu militari forța de reacție rapidă

În prezent, forța de reacție rapidă a blocului are la dispoziție 40.000 de soldați, mulți dintre aceștia fiind dislocați de-a lungul flancului estic al alianței.

Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că această majorare a venit ca urmare a unei amenințări directe din partea Rusiei la adresa securității europene.

El a adăugat că „noul proiect militar” va „îmbunătăți drastic” apărarea estică a blocului.

„La summit, ne vom consolida apărarea frontală”, a declarat liderul civil al blocului la o conferință de presă la Bruxelles.

„Vom consolida grupurile noastre de luptă din partea estică a Alianței până la nivel de brigadă. Vom transforma forța de răspuns a NATO și vom crește numărul forțelor noastre de înaltă pregătire până la mult peste 300.000”.

Forța de reacție rapidă a NATO este o combinație de mijloace terestre, navale și aeriene concepute pentru a fi desfășurate rapid în cazul unui atac. Din 2014, aceasta a crescut constant în mărime, de la 13.000 de soldați la 40.000.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, multe dintre aceste forțe au fost plasate pentru prima dată la „pregătire ridicată”. Grupuri de luptă multinaționale sunt acum active în mai multe țări de la granița cu Rusia, inclusiv în Letonia, Estonia, Lituania și Polonia.

Există planuri suplimentare de desfășurare a mai multor grupuri tactice în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

Moscova nu va mai fi „partener strategic”

Se așteaptă, de asemenea, ca membrii să schimbe poziția oficială a alianței față de Rusia, adoptată în 2010, care descria Moscova drept un „partener strategic”.

„Acesta nu va fi cazul în conceptul strategic pe care îl vom conveni la Madrid”, a declarat Stoltenberg reporterilor. „Mă aștept ca aliații să afirme în mod clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre, a valorilor noastre, a ordinii internaționale bazate pe reguli.”

Se așteaptă ca noile planuri să fie aprobate la summitul NATO de săptămâna aceasta de la Madrid, care va urma reuniunii G7 a democrațiilor industriale care are loc în prezent în Germania.

Oficialii americani au informat, de asemenea, că va fi adoptat un nou limbaj „ferm” față de China.

Atât SUA, cât și Marea Britanie au făcut presiuni pentru o poziție mai fermă pentru a combate ceea ce consideră a fi o amenințare tot mai mare de atac din partea Beijingului împotriva insulei democratice Taiwan.

Dar diplomații NATO au declarat pentru agenția de știri Reuters că Franța și Berlinul preferă măsuri mai reținute pentru a aborda China.