Tensiuni între China și SUA, pe tema războiului din Ucraina. Biden și Xi Jinping urmează să aibă o discuție

Tensiuni între China și SUA, pe tema războiului din Ucraina. Biden și Xi Jinping urmează să aibă o discuție

SUA avertizează China că vor exista „costuri“ dacă spijină agresiunea rusă în Ucraina. Declarația a fost făcută cu doar câteva ore înainte de discuția telefonică programată a președintelui Joe Biden cu Xi Jinping. „Suntem îngrijoraţi de faptul că ei intenţionează să asiste direct Rusia cu echipament militar“, a transmis Biden. Mai multe detalii, în continuare.

Tensiuni între China și SUA, pe tema războiului

Statele Unite au transmis un mesaj de avertisment către China, declarând că se va expune la represalii în cazul în care sprijină invazia rusească în Ucraina. Avertismentul președintelui american, Joe Biden, a fost lansat cu câteva ore înainte de discuția programată cu omologul său chinez Xi Jinping.

Discuția va fi despre „războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi alte chestiuni de interes comun“, a anunţat joi Casa Albă, relatează AFP.

În discuția telefonică de vineri cu Xi Jinping, Biden „va vorbi direct“ despre consecinţele sprijinirii Rusiei, a mai spus Psaki.

„Suntem îngrijoraţi de faptul că ei intenţionează să asiste direct Rusia cu echipament militar care ar fi folosit în Ucraina. Preşedintele Biden va vorbi cu preşedintele Xi şi îi va spune clar că China va fi responsabilă pentru orice act care vizează sprijinirea agresiunii ruse şi că nu vom ezita să îi impunem costuri“, a declarat, joi, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

„Vedem cu îngrijorare că China se gândeşte să ofere Rusiei asistenţă militară directă“, a continuat el.

Citește și: Noi sancțiuni pentru Rusia. Joe Biden anunță că SUA, UE, G7 și NATO sunt pregătite cu noi măsuri aspre

Biden și Xi Jinping urmează să aibă o discuție

Vorbim despre cel mai clar avertisment lansat de SUA la adresa Chinei de la începutul invaziei în Ucraina, la 24 februarie, ce vine cu doar câteva ore înainte de convorbirea programată vineri, la 9:00, ora Washingtonului.

Discuţia, a patra dintre cei doi lideri de când Biden e președinte, urmărește „să menţină deschise canalele de comunicare între Statele Unite şi Republica Populară Chineză“, a anunţat Casa Albă într-un comunicat transmis de purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.

Pe de altă parte, China dă asigurări că nu va ataca niciodată Ucraina, ci dimpotrivă o va ajuta, în special din punct de vedere economic.

„China nu va ataca niciodată Ucraina. Vom ajuta, mai ales din punct de vedere economic… În această situaţie, pe care o aveţi acum, vom acţiona responsabil“, i-a spus, în timpul unei întâlniri, Fan Xianrong, ambasadaorul Chinei în Ucraina, lui Maksym Kozytsky, şeful administraţiei militare regionale din Liov.

Citește și: