Mircea Geoană, despre conflictul din Ucraina: „Anticipăm că va fi de lungă durată. Niciuna dintre părți nu poate câștiga decisiv” 

Mircea Geoană, despre conflictul din Ucraina: „Anticipăm că va fi de lungă durată. Niciuna dintre părți nu poate câștiga decisiv” 

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre războiul din Ucraina, spunând că se așteaptă ca acesta să fie de lungă durată. De asemenea, el a mai precizat că nu există suficient de multe forțe ca una dintre cele două părți să câștige decisiv pe terenul de luptă.

Mircea Geoană vorbește despre conflictul din Ucraina

„Din păcate, anticipăm un conflict de lungă durată, tot mai mult un război de atriţie, în care pierderile de ambele părţi continuă să fie semnificative, un război dominat de artilerie şi mici mişcări de trupe, avans-repliere, dar de ambele părţi nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe terenul de luptă”, a spus Mircea Geoană, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.

Oficialul român afirmă că războiul din Ucraina va provoca și mai multe pierderi umane, violență, acte de atrocitate și violență sexuală.

„Bănuiesc că acest conflict va dura. Din păcate, va dura, provocând pierderi umane, foarte multă violenţă, acte de atrocitate, violenţă sexuală, deportări forţate de ucraineni către gulagurile pe care am crezut că imperiul sovietic le-a înmormântat odată cu decesul său.

Din păcate, vechile practici – curăţarea etnică, teritoriile ocupate – sunt lucruri foarte severe care se întâmplă şi, din păcate, prelungirea războiului va accentua şi aceste fenomene”, a continuat Mircea Geoană.

Mircea Geoană a participat la dezbaterea „Rolul NATO şi al Uniunii Europene în modernizarea României” organizată de UBB și Institutul Aspen România. 

Citește și: