NATO anunță înființarea de grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Solvacia

de: Emanuela Pana
23 03. 2022

NATO a anunțat miercuri că va înființa patru grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, pentru a-și consolida poziția de apărare. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că se așteaptă ca liderii să convină întărirea poziției Alianței în toate domeniile, în cadrul summit-ului care va avea loc joi la Bruxelles. Mai multe detalii, în continuare.

NATO anunță înființarea a patru noi grupuri de luptă

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a informat miercuri că Alianța Nord-Atlantică va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, cu scopul de a consolida poziția de apărare.

„Liderii NATO vor decide la summitul lor mâine să consolideze poziţia de apărare cu patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, în România, în Ungaria şi în Slovacia, aducând la opt grupările tactice desfăşurate de la Marea Baltică la Marea Neagră“, a declarat Stoltenberg.

„Mă aştept ca liderii să convină întărirea poziţiei NATO în toate domeniile, cu creşteri majore în partea estică a Alianţei la sol, în aer şi pe mare“, a continuat secretarul general al NATO.

Potrivit acestuia, Alianța trebuie să își „reseteze“ poziția de apărare și descurajare pe termen lung, având în vedere că se confruntă cu „o nouă realitate“ pentru securiatatea ei.

„Ne confruntăm cu o nouă realitate pentru securitatea noastră, aşa că trebuie să ne resetăm poziţia de apărare şi descurajare pe termen mai lung“, a mai afirmat Jens Stoltenberg.

Citește și: Klaus Iohannis participă la summitul extraordinar NATO. Șeful statului, detalii despre reuniunea la nivel înalt

Ce sunt grupurile de luptă și care sunt țările care beneficiază de ele

Grupurile de luptă ale NATO sunt formate din circa 1.000 de militari și au scopul de a ajuta statele-gazdă să își pregătească defensiva. De precizat că un grup de luptă reprezintă o prezență solidă, cvasi-permanentă a Alianței.

În momentul de față, singurele state est-europene care beneficiază de prezența unor astfel de grupuri de luptă sunt Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

Spre deosebire de prezența trupelor aflate pe teritoriul țării-gazdă pe bază de rotație, prezența unui grup de luptă în țara respectivă nu este condiționată în timp.

Alte afirmații ale secretarului general al NATO:

  • Vom discuta rolul Chinei în această criză. Beijing a furnizat susținere politică Rusiei, aliații sunt îngrijorați că Beijingul ar putea furniza ajutor militar Rusiei;
  • Vom cere Belarus să nu mai suțină atacul neprovocat al Rusiei;
  • Putin trebui să încheie acest război și să se angajeze în diplomație reală;
  • Aliații NATO au răspuns la criză cu o susținere puternică pentru Ucraina și impunerea de costuri fără precedent pentru Rusia;
  • Mă aștept ca liderii NATO să majoreze semnificativ prezența în țările din Est cu trupe pe uscat, pe mare și în spațiul aerian;
  • La summitul de joi, vom discuta despre susținere pentru Georgia și Bosnia-Herțegovina;
  • Nu putem lua pacea drept garantată, așa că aliații NATO trebuie să crească investițiile militare, notează g4media.ro.