Klaus Iohannis participă la summitul extraordinar NATO. Șeful statului, detalii despre reuniunea la nivel înalt

Klaus Iohannis participă la summitul extraordinar NATO. Șeful statului, detalii despre reuniunea la nivel înalt

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat că urmează să participe joi la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Summit-ul a fost convocat în contextul invadării Ucrainei de către Rusia şi al creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice.

Klaus Iohannis participă la summitul extraordinar NATO

Astfel, în cadrul acestei reuniuni, Klaus Iohannis şi liderii aliați urmează să analizeze impactul actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, dar și asupra întregului spațiu euroatlantic.

„Liderii NATO vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă a aliaților și vor discuta măsurile pe care le va lua Alianța pentru a răspunde noului context de securitate, atât pe termen mediu, cât și lung, inclusiv pentru consolidarea Flancului Estic, precum și în pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie. Totodată, șefii de stat și de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum și statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei și statelor din Balcanii de Vest. Reuniunea la nivel înalt va aborda, de asemenea, relațiile cu China, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

În cadrul Summitului, Președintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că răspunsul comunității euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei trebuie să fie ferm, coordonat, unitar și substanțial. Președintele României va reitera, în special în actualul context grav de securitate, necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră.

Președintele României va reafirma sprijinul țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă și de securitate, precum și necesitatea ca NATO să continue sprijinul și asistența pentru Ucraina. Totodată, Președintele Klaus Iohannis va sublinia susținerea României pentru cooperarea cu partenerii și importanța acordării de sprijin politic și practic acestora, având în vedere actuala situație de securitate”, găsim notat într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

De când perspectiva summit-ului liderilor NATO a fost abordată pentru prima dată în urmă cu aproximativ două săptămâni, oficialii americani și europeni au discutat despre potențiale anunțuri pe care liderii le vor face la încheierea reuniunii, potrivit mai multor persoane familiare cu planurile.

Acestea ar putea include noi runde de sancțiuni împotriva oligarhilor ruși, măsuri suplimentare care restricționează finanțele țării și noi pași pentru limitarea importurilor de produse energetice rusești. De asemenea, sunt în desfășurare discuții cu privire la măsurile care pot fi dezvăluite pentru a oferi mai mult sprijin Ucrainei, inclusiv noi transporturi de asistență militară sau ajutor financiar pentru a consolida apărarea țării.

Dar lucrurile majore pe care le dorește Ucraina, cum ar fi ajutorul din partea NATO pentru stabilirea unei zone de excludere a zborului sau furnizarea de avioane de luptă din era sovietică, sunt deocamdată în afara discuției, deoarece SUA și partenerii săi încearcă să evite confruntarea directă cu Rusia. La începutul acestei luni, Pentagonul a declarat că s-a opus categoric unui plan polonez de a furniza Ucrainei avioane de luptă din cauza temerilor de a fi atras într-un conflict cu Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că este gata să negocieze cu președintele rus Vladimir Putin, dar a avertizat că, dacă orice tentativă de negociere eșuează, ar putea duce la „un al treilea război mondial”.

„Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit pentru ultimii doi ani. Și cred că fără negocieri, nu putem pune capăt acestui război. Dacă există doar 1% șansă să oprim acest război, cred că trebuie să luăm această șansă. Trebuie să facem asta… Pierdem oameni în fiecare zi, oameni inocenți pe teren”, a declarat Zelensky pentru Fareed Zakaria de la CNN într-un interviu exclusiv duminică dimineață.

Citește și: