Zelenski participă la summitul NATO, care are loc joi. Ce discurs va ține liderul ucrainean, după ce a acuzat Alianța că se teme de Rusia

Zelenski participă la summitul NATO, care are loc joi. Ce discurs va ține liderul ucrainean, după ce a acuzat Alianța că se teme de Rusia

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va participa la summitul NATO de joi, dedicat invadării Ucrainei de către Rusia, a anunțat marţi Alianţa Nord-Atlantică, notează AFP. „Aceasta va fi ocazia pentru liderii ţărilor aliate să îl audă vorbind în direct despre situaţia catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei“, a afirmat un responsabil NATO. Mai multe detalii, în continuare.

Volodimir Zelenski va participa la summitul NATO de joi

Volodimir Zelenski va participa joi la summitul extraordinar dedicat invadării țării sale de către Rusia. Președintele ucrainean se va adresa prin videoconferință liderilor țărilor din NATO, care se reunesc joi la Bruxelles, a informat marți Alianța Nord-Atlantică.

„Preşedintele Zelenski este invitat să se adreseze la summitul NATO prin legătură video. Aceasta va fi ocazia pentru liderii ţărilor aliate să îl audă vorbind în direct despre situaţia catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei“, a indicat într-un comunicat un responsabil NATO.

Purtătorul de cuvânt al liderului la Kiev, Serghei Nikiforov, citat de agenţia Interfax-Ucraina, a declarat că Volodimir Zelenski va „participa activ“ la summit, „minim“ cu un discurs și „maxim“ prin „participare deplină, bineînţeles într-un format video“.

De asemenea, Zelenski va cere din nou ajutorul țărilor NATO pentru a pune capăt invaziei ruse în Ucraina, după cum a afirmat purtătorul său de cuvânt.

„Se poate face în mai multe moduri. Interzicerea spaţiului aerian, furnizarea Ucrainei a unor mijloace puternice de apărare aeriană şi aviaţie“, a declarat el.

În schimb, „nu vor fi discutate noi formule de securitate“ pentru Ucraina, a precizat purtătorul de cuvânt.

Citește și: Soluția lui Volodimir Zelenski pentru a combate fake news-ul rusesc: ce a anunțat președintele, ce se va întâmpla cu toate canalele de televiziune

„Aliaţii ajută Ucraina să facă respectat dreptul său de a se apăra“

Reamintim că, pe data de 15 martie, Zelenski declara că trebuie „recunoscut“ că Ucraina nu poate adera la NATO – acesta fiind, de altfel, unul dintre motivele invocate de Rusia pentru a justifica ofensiva militară din țara vecină.

„Aliaţii ajută Ucraina să facă respectat dreptul său fundamental de a se apăra, furnizându-i o cantitate importantă de echipamente militare esenţiale“, a reiterat responsabilul NATO.

„În cursul summitului, aliaţii şi Ucraina vor lua în considerare ce pot face aliaţii pentru a-şi întări sprijinul (lor) pentru Ucraina“, a continuat el.

Summitul extraordinar al NATO, care se va desfășura la Bruxelles, a fost convocat de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, pentru joi – ziua în care au loc şi un summit G7 şi un summit al Uniunii Europene.

La aceste trei summit-uri va participa și președintele american, Joe Biden, care a informat recent că Occidentul va anunţa „noi sancţiuni împotriva Rusiei şi le va întări“ pe cele care există deja.

Citește și: