Moțiunea USR împotriva ministrului Educației, respinsă de Camera Deputaţilor

de: Cătălina Burghelea
21 06. 2022

Camera Deputaţilor dezbate luni, 20 iunie, moţiunea simplă depusă de Uniunea Salvați România împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, urmând ca votul final să fie dat în şedinţa de miercuri. Actul este intitulat „Ministru. Dezastru. Educaţie fără viitor” şi a fost semnată de 52 de deputaţi ai USR. Aceștia susțin că Sorin Cîmpeanu este singurul responsabil de „dezastrul învăţământului din România”.

USR, moțiune împotriva lui Sorin Cîmpeanu

Update 21 iunie, ora 15.47. Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. S-au înregistrat 60 voturi „pentru”, 186 „contra” şi două abţineri. Documentul a fost dezbătut de deputaţi în şedinţa de luni.

Update 20 iunie, 16.56. Moțiunea de cenzură depusă împotriva ministrului Educației urmează să fie dezbătută marți, 21 iunie. Sorin Cîmpeanu răspunde acuzațiilor aduse de USR:

„Distinși colegi, membri ai Parlamentului, vă mulțumesc tuturor. Mulțumesc chiar și colegilor din grupul USR, datorită cărora am ocazia de a mă adresa astăzi, aici, în fața dumneavoastră. Apreciez sincer acest lucru. O să încep prin a-mi cere scuze că n-am să citesc nimic…Materialul pe care l-ați prezentat, l-am ascultat cu mare atenție (…). Textul dumneavoastră, fiind public, o să-l folsesc pentru a ilustra cele șase competențe generale pe care trebuie să le dobândească fiecare elev în școală. (…)”, și-a început discursul ministrul Educației.

Nemulțumiri la adresa ministrului Educației

Deputaţii USR acuză că Sorin Cîmpeanu are „corigenţe pe linie la toate materiile din portofoliul Ministerului”: „Aşa cum ştie toată lumea care a trecut prin şcoală, la trei corigenţe rămâi repetent. Ministrul Cîmpeanu nu are o corigenţă, nu are nici trei. Are corigenţe pe linie la toate materiile din portofoliul Ministerului Educaţiei. Cu toate acestea, corigentul Cîmpeanu nu se teme că va fi repetent sau – cine ştie – exmatriculat. De ce? Pentru că, aşa cum s-ar spune în şcoală, are pile la director”.

„Sfârşitul de an şcolar este, pentru toţi cei implicaţi în învăţământ, momentul în care tragem linie în catalog. A venit clipa unui bilanţ serios pentru au sector care are acelaşi om la cârmă începând din decembrie 2020. Ministerul Educaţiei a fost condus neperturbat de Sorin Mihai Cîmpeanu. De aceea, domnia sa este singurul responsabil pentru dezastrul în care se afundă învăţământul din România. Nimic nu ne poate şterge din minte momentul în care, cu o indiferenţă asumată, Sorin Cîmpeanu declara public că învăţământul românesc a ajuns la un minim istoric”, se arată în moţiunea simplă a USR.

Potrivit USR-ului, în 2022, bugetul Educaţiei este 2,28% din PIB, aproape jumătate cât a promis Cîmpeanu în noiembrie 2021.

„Pentru că nu se poate face şcoală în România cu banii ăştia, tot ce face Cîmpeanu este să bage adânc mâna în buzunarele părinţilor şi ale cadrelor didactice. Cîmpeanu este cel responsabil pentru menţinerea educaţiei în zona de subfinanţare conică, pentru că părinţii completează necesarul şcolii cu contribuţii din fondul clasei, iar învăţătorii şi profesorii cumpără deseori materiale didactice pe banii lor, şi aşa puţini”, sunt acuzațiile lansate de Uniunea Salvați România.

Apel la Guvern

USR face apel la parlamentari să participe la „construcţia unui sistem de învăţământ cu adevărat modern, cu şcoli în care elevii şi profesorii să vină cu plăcere”. În plus, deputații solicită Guvernului să ia măsuri urgente, cum ar fi refacerea metodologiei de finanţare în aşa fel încât banii europeni să ajungă cu adevărat la comunităţile marginalizate, regândirea programului anunţat „Masă sănătoasă în şcoli” pentru ca mâncare caldă să primească toţi preşcolarii şi elevii, nu doar cei de gimnaziu, mai cu seamă cei din şcolile din comunităţile defavorizate.