Cine sunt parlamentarii care vor să plece din USR și să se înscrie în noul partid al lui Dacian Cioloș

Cine sunt parlamentarii care vor să plece din USR și să se înscrie în noul partid al lui Dacian Cioloș

Plecarea lui Dacian Cioloș din USR și anunțul lansării unui nou proiect politic au creat tensiuni și discuții aprinse în interiorul Uniunii Salvați România. Pe lângă cei patru europarlamentari care i-au rămas alături fostului lider USR, mai există un număr de deputați și senatori care intenționează să demisioneze în perioada următoare.

Cine îl urmează pe Dacian Cioloș în noul partid

Din vechiul partid Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), care a fuzionat cu USR, fac parte 22 de deputați și senatori din cei 80 câți are formațiunea politică. Surse din interiorul USR au precizat, pentru HotNews.ro, că cinci deputați și senatori și-au anunțat în intern intenția de a demisiona din partid și a merge alături de Dacian Cioloș. Alți trei sunt încă indeciși.

Numele politicienilor a fost dezvăluit

Politicienii care vor să părăsească USR sunt deputații Lorant Sas, Andrei Lupu, Alin Prunean, precum și senatorii Cosmin Poteraș și Ion Dragoș Popescu. Parlamentarii de București, în schimb, au decis să rămână, pentru a-și continua proiectele începute. Printre aceștia s-ar număra Oana Țoiu, Simona Spătaru, Ștefan Pălărie și Alexandra Cambera.

„Este important să avem consultări de jos în sus pentru că avem consilieri locali. Cel mai probabil vor fi opțiuni individiuale. Sunt colegi, membri simpli care și-au dat demisia. Opțiunea este de consultare în filială cu colegii pentru că este important să aflăm pulsul, mai multe nu pot să vă spun.”, a spus deputatul Alin Prunean, pentru sursa mai sus citată.

„Eu cred că o decizie legată de demisie nu se ia la cald. Sigur că există nemulțumiri în partid dar mai ales sunt legate de agenda noastră pe care ne-am asumat-o. Nu am o decizie în acest moment, reflectez. Este o decizie care trebuie cumpănită și mi s-ar părea neserios să vorbesc despre demisie fără a o depune înainte. Chiar dacă s-a anunțat înființarea unui partid, trebuie să fiu convins că USR nu mai este un partid care ar putea aduce o schimbare în România, iar apoi intervine decizia dacă voi pleca.”, a explicat senatorul Cosmin Marian Poteraș.

„Iau în calcul foarte serios să-mi dau demisia. Nu am semnale că actuala conducere USR ar lua în calcul problemele pe care le-am sesizat de-al lungul timpului deși s-a cerut în mod insistent în interior organizarea unor dezbateri interne asupra statutului USR, dar și realizarea unor audituri pentru alegerile interne. Asta a deranjat și a nemulțumit mulți colegi. Atât timp cât USR nu înțelegere că este un moment de cotitura pentru partid, iau în calcul să-mi depun demisia.”, a mărturisit deputatul Andrei Lupu.

Cererea de înființare a REPER, depusă la Tribunalul București

Dacian Cioloș și cei patru eurodeputați care și-au dat demisia din USR au depus, joi, 2 iunie, cererea de înființare a partidului REPER – „Reînnoim Proiectul European al României”, la Tribunalul București.

Din noua formațiune politică fac parte Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș. Conform actului constitutiv al partidului, conducerea interimară a REPER va fi asigurată, până la primul congres, în copreședinție, de Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru.

Citește și: