Misterul vertebrelor umane înfipte în țepușe, în Peru, deslușit de oamenii de știință
Oamenii trecutului ce locuiau în valea Chincha, Peru, aveau un obicei cel puțin ciudat: înfigeau vertebre umane în țepușe de lemn. Asta se întâmpla în urmă cu aproximativ 500 de ani.
Așadar, oamenii de știință s-au întrebat ce ritual ar putea sta la baza acestei practici bizare: au luat în calcul încercarea locuitorilor acelor vremuri de a restaura cadavrele morților, în timpul colonizării europene. Cercetătorii care au descoperit 192 de astfel de țepușe în care erau înfipte vertebre umane, unele rămășițe aparținând inclusiv copiilor.
„Descoperirile noastre sugerează că vertebrele pe țepușe reprezintă un răspuns direct, ritualizat și indigen, la colonialismul european”, a declarat Jacob L. Bongers, autorul principal al studiului și arheolog de la Universitatea din Marea Britanie, pentru Insider.
„Observam un comportament mortuar ciudat, într-o perioadă de criză”, a mai spus el, ca mai apoi să susțină că descoperirile arată că oamenii care aveau astfel de obiceiuri obișnuiau să pregătească până la cel mai mic detaliu totul. „Avem adulți și avem tineri. Avem vertebre de la copii care sunt înșirate pe aceste țepușe”, se mai arată.
Peru se scălda, în acea perioadă, într-o mare de incertitudine politică
Conform istoricilor, perioada respectivă ar fi fost una plină de incertitudine politică, mai ales pentru locuitorii din valea Chincha, o fâșie de verdeață înconjurată de un deșert aspru, situată pe lângă coasta Pacificului.
Regatul Chincha, care și-a desfășurat activitatea între anii 1.000 și 1.400 d.Hr., era alcătuit dintr-o rețea de comunități care includea specialiști în diverse domenii, inclusiv fermieri, pescari și comercianți. În acel moment, Regatul Chincha era unul prosper, având în visteria sa obiecte de aur și argint, obținute din comerțul cu alte națiuni ale vremii. Apoi au sosit europenii în secolul al XVI-lea și s-a schimbat totul.
„Datele coincid cu această perioadă incredibil de turbulentă, plină de foamete și epidemii și, desigur, europenii care vin și încearcă să instaleze o nouă ordine socială”, a spus unul dintre cercetărori.
În decurs de cincizeci de ani, odată cu sfârșitul stăpânirii incașe în regiune, populația Chincha ar fi scăzut brusc, din punct de vedere numeric, de la 30.000 de gospodării, în anul 1.533, la 979, în 1583, potrivit unui comunicat de presă al cercetătorilor.
Unii au sugerat că vertebrele ar fi fost folosite ca zăngănitoare sau ca trofee. Alții cred că este vorba despre un ritual de înmormântare ieșit din comun.