03 feb. 2022 | 17:25

Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului: ce arată cel mai recent studiu

ACTUALITATE
Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului: ce arată cel mai recent studiu

Oamenii vorbesc constant cu câinii lor – și se dovedește că și câinii comunică cu noi, în special atunci când doresc ajutor pentru a ajunge la mâncare.

Asta arată un nou studiu care a analizat cum ar reacționa animalele atunci când li s-au prezentat sarcini dificile.

Cercetarea, condusă de Universitatea Aix-Marseille, a experimentat cu 51 de câini pentru a vedea ce ar face aceștia atunci când o farfurie cu mâncare nu este la îndemâna lor.

Au fost duși într-o cameră de un străin care ținea farfuria, care a fost apoi așezată la întâmplare pe unul dintre cele două rafturi la care câinii nu au putut ajunge.

Proprietarii animalelor de companie au intrat apoi în cameră, moment în care cercetătorii au început să măsoare comportamentul și vocalizările puilor.

Doar 22 la sută dintre câini au vocalizat, 32 la sută dintre care s-au plâns și 68 la sută au lătrat.

În total, 68 la sută din lătratul și scâncitul câinilor au fost îndreptate către proprietarul lor și au fost rareori direcționate către mâncarea în sine.

Un experiment interesant

Acest lucru, au stabilit cercetătorii, a sugerat că patrupezii își încurajau proprietarii să recupereze hrana în numele lor.

„Am găsit unele asemănări vocale între câinii multipli care au lătrat în studiul nostru, sugerând că câinii folosesc diferite tipuri de codificare vocală pentru a atrage atenția”, a declarat Autoarea principală a studiului, Florence Gaunet, de la Universitatea Aix-Marseille

Printre rasele de câini implicate în studiu s-au numărat un American Staffordshire Terrier, Labrador, Golden Retriever și un schnauser.

„Scopul acestui studiu explorator a fost de a determina dacă câinii vocalizează diferit față de stăpânul și hrana lor într-o sarcină de nerezolvat în care hrana este inaccesibilă și de a caracteriza compoziția acustică a vocalizărilor canine”, au mai scris autorii studiului.

Cercetătorii au spus că studiile viitoare ar trebui să implice mai mulți câini, dar să se concentreze doar pe o anumită rasă.

Studiul a fost publicat în revista Applied Animal Behavior Science.