Mișcare masivă pe piața băncilor din România: așa îți dai seama că nu sunt toate ca Banca Transilvania
Când vine vorba de piața bancară din România, Banca Transilvania este pe prima poziție detașat din prisma capitalului și numărului de clienți. Există însă multe alte băncii care încearcă să supraviețuiască, iar altele sunt achiziționate sau fuzionează.
După un plan ambițios de integrare, două bănci importante de pe piața din România, cu o lungă istorie pe plan local, au fuzionat. În total, vorbim de active în valoare de 1,6 miliarde de euro. În mod previzibil, echipele celor două entități bancare au încercat să faciliteze o tranziție rapidă, atât din prisma alinierii tehnice, cât și a business-ului efectiv.
Ce se întâmplă cu băncile din România
“Finalizarea integrării Crédit Agricole Romania reprezintă un pas important pentru consolidarea Vista Bank în sistemul bancar din România, în linie cu strategia noastră de creștere accelerată. Am devenit o instituție bancară mai puternică, mai eficientă și mai competitivă, cu o capacitate sporită de a le oferi clienților noștri existenți și viitori servicii de calitate superioară și o experiență bancară îmbunătățită. Le spunem bun venit clienților și angajaților Crédit Agricole Romania în familia Vista Bank. Împreună suntem mai puternici, iar această fuziune aduce noi perspective și oportunități pentru toate părțile interesate – clienți, angajați, acționari, societate.”, a declarat Georgios Athanasopoulos, Director General al Vista Bank.
Ca referință, Vista Bank ajunge să dețină, în urma fuziunii cu Credit Agricole România, nu mai puțin de 1,6 miliarde de euro, credite cu o valoare totală de 900 de milioane de euro și depozite de 1,4 miliarde de euro. Conform comunicatului emis de instituții, ”toți clienții băncii vor beneficia de o echipă mai puternică, o rețea teritorială mai extinsă și o gamă diversificată de produse și servicii”. Practic, clienții ambelor băncii se vor putea adresa în perioada următoare pentru eventuale probleme oficiilor Vista Bank.
Istoria Vista Bank în România a început în 1998, fiind cunoscută anterior ca Marfin Bank. Prin preluarea în iulie 2018 de către un nou acționar puternic, unul dintre cele mai mari conglomerate industriale din sud-estul Europei, banca a cunoscut o importantă consolidare la nivel de business, management și strategie. Eforturile de achiziție ale Credit Agricole au început în decembrie 2019, când două bănci și două fonduri de investiții au notificat BNR că vor să cumpere sucursala din România.