„Miracolul geometric” care ar putea elucida un secret vechi de mii de ani. Are 1.800 de metri și poate dezvălui unul dintre cele mai mari mistere ale Cleopatrei

de: Dumitrescu Andrei
08 11. 2022

Un tunel misterios descoperit sub un templu egiptean ar putea duce la mormântul mult timp pierdut al Cleopatrei.

Pasajul de 1.800 de metri – care are o înălțime de aproximativ 1,80 metri și conține două capete de piatră – a fost descoperit de un grup de arheologi care l-au salutat ca fiind un „miracol geometric”.

Descoperirea a făcut parte din misiunea arheologică egipteano-dominicană a Universității din San Domingo, condusă de Dr. Kathleen Martinez.

Cea mai importantă descoperire a secolului XXI

Săptămâna trecută, Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a anunțat succesul misiunii, dezvăluind că Martinez și echipa sa au descoperit tunelul lung de 1.800 de metri.

Acesta a fost găsit sub pământ „în timpul săpăturilor arheologice ale misiunii în zona Templului Tapozeries Magna, la vest de Alexandria.”

De ani de zile, Martinez a crezut că ultimul faraon al Egiptului, Cleopatra, ar fi putut fi înmormântată în templu – alături de iubitul ei, Marc Antoniu.

Vorbind pentru Heritage Key, Martinez a spus: „Acesta este locul perfect pentru mormântul Cleopatrei. Dacă există o șansă de unu la sută ca ultima regină a Egiptului să fie îngropată acolo, este de datoria mea să o caut.”

„Dacă vom descoperi mormântul, va fi cea mai importantă descoperire a secolului XXI. Dacă nu descoperim mormântul, am făcut descoperiri majore aici, în interiorul templului și în afara templului.”

Cleopatra a VII-a s-a născut în anul 70 sau 69 î.Hr. și a condus Egiptul în calitate de co-regent timp de aproape 30 de ani.

După moartea ei, Egiptul a fost anexat de către conducătorii romani, punând capăt efectiv Imperiului Egiptean Antic, vechi de 3.000 de ani.

Faraonii își construiau adesea morminte uriașe pentru a fi înmormântați, dar având în vedere statutul ei de prizonieră a Romei în momentul morții, este probabil ca Cleopatra să fi primit o înmormântare liniștită într-un mormânt auster.

Se crede că tunelul duce la mormântul Cleopatrei

Cleopatra, ultima regină a Egiptului, este una dintre cele mai faimoase femei conducătoare din istorie, dar locul ei de odihnă rămâne un mister neelucidat.

Unii experți cred că frumoasa seducătoare a fost înmormântată în Alexandria, unde s-a născut și a domnit cea mai mare parte a vieții sale.

Alții sugerează că a fost înmormântată în situl antic de la Taposiris Magna.

Situat la 50 de kilometri de Alexandria, orașul din jurul templului cu același nume a fost un oraș portuar important în timpul Cleopatrei.

Citând studii preliminare, ministerul a afirmat că tunelul este ciudat de asemănător cu tunelul Eubilinos din Grecia – care a servit ca apeduct – însă cel egiptean este mai lung.

Ministerul a descris descoperirea ca fiind un „miracol geometric”.

În interiorul tunelului, arheologii au găsit două capete „alcătuite din lustrație” care se ridicau la aproximativ 2,5 metri înălțime fiecare.

„Unul dintre ele aparține unei persoane din epoca eroică, iar celălalt este, probabil, o statuie a Părintelui Spovedaniei”, a precizat ministerul.

Martinez a declarat că în tunel au găsit, de asemenea, monede și rămășițele unor statui ale unor zeități egiptene.

Tunelul scufundat în Mediterană

În timpul săpăturilor și cercetărilor, arheologii au descoperit că o parte a tunelului a fost „scufundată sub Marea Mediterană”, potrivit ministerului.

Acolo, ei au găsit ceramică și un „bloc dreptunghiular de calcar” sub sedimentele de noroi.

Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a confirmat că descoperirea faptului că o parte a tunelului este sub apă, a confirmat suspiciunile arheologilor că o parte din fundația templului este, de asemenea, scufundată.

Munca arheologilor la templu s-a dovedit dificilă, deoarece cel puțin 23 de cutremure au lovit regiunea între anii 320 d.Hr. și 1303 d.Hr. – ceea ce a dus la prăbușirea unei părți a templului.

Cu toate acestea, anterior, echipa a descoperit artefacte importante în interiorul templului, inclusiv monede care conțineau numele și imaginile Cleopatrei a VII-a și ale lui Alexandru cel Mare.

De asemenea, au găsit mai multe statui decapitate și statui ale zeiței Isis.

În plus, arheologii au descoperit o rețea de tuneluri de la Lacul Regele Mariout din Alexandria până la Marea Mediterană.

Săpăturile și cercetările templului sunt încă în curs de desfășurare, potrivit LiveScience.com.