Uimitoarea descoperire a arheologilor: mai veche ca piramidele din Egipt și Stonehenge

Uimitoarea descoperire a arheologilor: mai veche ca piramidele din Egipt și Stonehenge

Arheologii din Republica Cehă au descoperit o structură circulară veche de 7.000 de ani, care măsoară aproximativ 55 de metri în diametru, informează presa internațională.

Structura, ce seamănă mai degrabă cu un medalion, datează din perioada neolitică, iar arheologii cred că ar fi fost construită între 4900 î.e.n. și 4600 î.e.n. Descoperirea, care nu este singura de acest fel, descoperită pe „bătrânul continent”, este considerată a fi cea mai veche din Europa.

Pentru a înțelege mai bine importanța acestei descoperiri, luăm în calcul estimările arheologilor, prin comparație: structura de la Stonehenge ar data din jurul anului 3100 î.e.n., în timp ce faimoasele Piramide din Giza se crede că ar fi fost ridicate cândva în jurul anului 2600 î.e.n., cel mai devreme. Asta face ca noua descoperire circulară să fie cu cel puțin 1.000 de ani mai veche decât Stonehenge și cu câteva mii de ani mai vechi decât faimoasele piramide egiptene.

Care era scopul acestor structuri circulare

Structura circulară a fost descoperită în Vinoř, un cartier de la periferia capitalei Praga. Aproximativ 200 de astfel de descoperiri au fost făcute în toată Europa, 35 dintre ele fiind găsite în Republica Cehă, ceea ce pune, din nou, pe hartă această țară.

Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă care este scopul sau semnificația acestui tip de structură. Cu alte cuvinte, la ce servea și de ce au construit-o popoarele din epoca de piatră.

„Una dintre teorii este că ar fi putut fi folosită ca centru economic sau poate chiar centru comercial. Ar fi putut fi, de asemenea, un centru al vreunui cult religios, unde au fost îndeplinite rituri de trecere în lumea de dincolo sau ritualuri legate de perioada anului”, a declarat Miroslav Kraus, șeful echipei de arheologi din Praga, pentru Radio Prague International. „Structurile circulare au fost construite în epoca de piatră, când oamenii nu descoperiseră încă fierul. Singurele unelte pe care le puteau folosi erau din piatră și oase de animale”, a mai spus acesta.