Orașul din România distrus aproape în totalitate: 80% dintre locuințe, rase de pe fața pământului după cutremurul din ’77

Orașul din România distrus aproape în totalitate: 80% dintre locuințe, rase de pe fața pământului după cutremurul din '77

Cutremurul din 1977 a produs pagube însemnate în aproape toată țara, însă unele orașe au fost mai norocoase ca altele.

Printre cele cuprinse de ghinion este și Zimnicea, localitatea din sudul țării care a fost aproape complet rasă de pe fața pământului, locuitorilor fiindu-le extrem de greu să își refacă orașul, în urma cumplitului cutremur.

zimnicea-1977
Zimnicea – imagine de arhivă

Distrugeri de peste optzeci la sută: oamenii au trebuit să învețe să o ia de la capăt

Cutremurul din data de 4 martie 1977 va rămâne de-a purururi în memoria colectivă a românilor drept una dintre cele mai mari tragedii întâmplate vreodată la noi. A avut 7,2 grade pe scara Richter, a durat numai 56 de secunde, iar în acest timp a ucis 1.500 de oameni, și a rănit alți 11.000.

Ceausescu la Zimnicea Cutremur 1977
Imagini cu Zimnicea, după cutremurul din 1977 (FOTO: arhiva Emil Petrescu/ Adevarul.ro)

De departe cel mai afectat oraș din România a fost Zimnicea, o mică localitate aflată în sud.

De asemenea, o legendă urbană susține că distrugerea a fost atât de mare aici, încât „lacheii” comuniști ar fi ordonat demolarea clădirilor aflate încă picioare, dar afectate, întrucât Nicolae Ceaușescu ar fi trebuit să vină în vizită, în acea perioadă.

Dincolo de pretențiile partidului comunist, oamenii s-au văzut puși în postura de a o lua de la zero și de a-și construi casele din nou, încercând să-și continue viețile așa cum pot.

Pentru reconstruirea orașului, buni samariteni din alte județe ale țării ar fi dat o mână de ajutor, însă o sumă importantă de bani ar fi venit inclusiv din Austria și Germania, informează Mediafax.ro.

Evident, nu tot ceea ce se stricase a putut fi reparat, iar multe dintre clădiri au rămas, chiar și în ziua de astăzi, neterminate, deci nelocuite.

Un procent de 80% dintre clădirile acestui oraș s-au prăbușit la în urma acestui cutremur.

Astăzi, în Zimnicea aproape că nu se mai mută nimeni, mulți dintre încercând drumurile străinătății.