Ministrul Sorin Cîmpeanu anunță schimbări importante în anul școlar 2022-2023. Noile legi ale educației: Dispar inspectoratele școlare județene

de: Cătălina Burghelea
12 07. 2022

Ministerul Educației vine cu schimbări importante. Sorin Cîmpeanu a anunțat, la finalul întrevederii de la Comisia de dialog social, că se va renunța la mediile semestriale în învățământul preuniversitar.

Sorin Cîmpeanu, anunț de ultimă oră

Update 12 iulie, ora 12.18. Ministrul Sorin Cîmpeanu anunță proiectele noilor legi ale educaţiei. Potrivit acestuia, inspectoratele școlare județene se transformă în direcții județene de învățământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației.

„Astăzi, 12 iulie, la un an de la prezentarea raportului final a proiectului România educată, Ministerul Educației a transpus în texte de lege toate principiile din proiectul România Educată. Avem două proiecte, unul pentru învățământul universitar și unul pentru învățământul preuniversitar. Acestea au fost elaborate prin consultarea tuturor direcțiilor de specialitate.

Începând cu ziua de mâine, 13 iulie, vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile până pe data de 17 august. Aceste legi nu realizează o cosmetizare a sistemului de educație, ci sunt cu adevărat o reformă. Legile vor putea să intre în vigoare la 30 de zile de la promulgarea în Monitorul Oficial. În septembrie 2023 să putem avea această reformă resimțită în fiecare școală.”, a spus ministrul Educației.

„Arhitectura de sistem va fi complet schimbată, aceste legi nu realizează o cosmetizare a sistemului ci sunt cu adevărat o reformă
Instituții capabile să operaționalizeze ce scrie în lege. Legile vor intra în vigoare după 30 de zile de la publicarea în MO. Până la finalul lunii iunie 2023 trebuie înființate aceste instituții, ca din septembrie 2023 reforma să se simtă în fiecare instituție de învățământ. Atunci vom avea și planul cadru-nou, și curriculumul nou. În septembrie 2023 vom avea și planul-cadru nou, și curriculumul nou. Proporția va fi 50% disciplină în trunchiul comun, 20% specializare pentru planul de liceu și 30% curriculumul la decizia școlii, este o schimbare radicală. Acest lucru se va întâmpla începând cu septembrie 2023.”, a completat Cîmpeanu.

„Vor fi revizuite puternic și planurile-cadru și curriculumul pentru învățământul primar și cel gimnazial.
Inspectoratele Școlare Județene se transformă în Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar ca servicii publice deconcentrate, aflate în subordinea Ministerului Educației, cu personalitate juridică. Ele vor fi formate prin reorganizarea Inspectoratelor Școlare și prin comasarea cu centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională.”, a explicat oficialul român.

Știrea inițială: Astfel, anul școlar va fi încheiat cu o singură medie generală. Guvernantul spune că membrii Comisiei lucrează la definitivarea regulamentului de funcționare a învățământului preuniversitar.

Noile modificări ar urma să fie aprobate marți printr-un ordin al ministrului.

„Structura anului școlar este deja cunoscută, este deja publicată în Monitorul Oficial, iar modificarea esențială, care a fost deja agreată este aceea că se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea o mult mai mare autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul anului școlar”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Astfel, numărul minim de note la fiecare materie va fi egal cu cel al numărului de ore săptămânale plus 3.

”S-a agreat ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu n+3 unde n este numărul de ore alocate săptămânal pentru a anumită disciplină. Altfel spus, pentru o disciplină care are două ore pe săptămână, într-un întreg an școlar vor fi necesare cel puțin cinci note. Profesorul are totală autonomie în evaluarea ritmică pe parcursul întregului an școlar.

Al doilea subiect. A fost stabilită poziționarea vacanței mobile din luna februarie în întreg sistemul național de învățământ. Sunt 30 de județe care au decis ca vacanța din luna februarie să fie în ultima săptămână, sunt 10 județe care au decis ca vacanța să fie în cea de a treia săptămână din februarie, este vorba de județele Argeș, Bihor, Bistrița Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman și Prahova și sunt Bucureștiul și Suceava care au decis ca săptămâna de vacanță din luna februarie să fie în cea de a doua săptămână. Deci două județe au decis în a doua săptămână, 10 județe au decis în a treia săptămână, și 30 de județe au decis în ultima săptămână din februarie”, a declarat Ministrul Educației.