08 mart. 2021 | 07:00

Ce se întâmplă cu examenele naționale din 2021, în România: ”asigurările” ministrului Educației

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu examenele naționale din 2021, în România: ”asigurările” ministrului Educației

De când au început cursurile online, educația copiilor din România se află în pioneze. Egalitatea de șanse și dreptul la educație au devenit nonsensuri, dar, cel puțin când vine vorba de examenele naționale, se pare că avem totuși câteva promisiuni.

Elevii românii au pierdut foarte multe cunoștințe pe perioada cursurilor online. Foarte mulți profesori au fost slab pregătiți pentru această tranziție la online, în timp ce foarte mulți copii din România nu au acces la internet pentru a urma respectivele cursuri. Mai mult decât atât, există situații în care nu există energie electrică în gospodăriile din România sau trei copii stau în jurul unui telefon pentru a o asculta pe profesoară. Acelea nu se pot numi cursuri online.

Dincolo de aceste detalii contextuale, cel puțin când vine vorba de examenele naționale, acestea se pare că se vor desfășura în condiții pseudo-normale. Pe marginea acestui subiect, ministrul Educației a venit cu câteva declarații și, implicit, promisiuni. Mențiunile au fost făcute după ce oficialul s-a consultat cu Comitetul Național pentru Situații de Urgență și se aplică chiar și în cazul în care anumite localități vor fi carantinate la momentul examenelor naționale. În opinia ministrului, examenele online ies din calcul, având în vedere că aceste testări sunt ”definitorii pentru viitorul oricărui tânăr”. Prezența fizică și datele stabilite anterior vor fi bătute în cuie.

„Profit de orice ocazie pentru a îndemna încă o dată la maximă responsabilitate, la respectarea strictă a regulilor pentru a diminua aşa şansele de a ajunge în această situaţie să depăşim 6 la mie. Dacă totuşi se depăşeşte 6 la mie, se suspendă orice activitate şcolară, din păcate, nu este nimic de discutat aici. Cu o singură excepţie, deşi nu ne dorim, deşi eu personal sunt convins că nu vom ajunge să avem localităţi carantinate pe durata examenelor naţionale, am iniţiat deja discuţiile la nivelul CNSU pentru a lua în considerare o excepţie pentru derularea examenelor naţionale cu prezenţă fizică la datele stabilite”, a afirmat duminică ministrul Câmpeanu, într-o intervenţie la postul Digi 24.

Ministrul Educației a ținut să insiste asupra faptului că „nu va exista niciun elev în această ţară care să nu poată susţine examene naţionale indiferent de situaţia epidemiologică”.

„Să ajungem în perioada examenelor naţionale şi vom avea răspuns (cu privire la situaţia epidemiologică din ţară n.red.) Ce vă pot spune acum, cu toată responsabilitatea, nu va exista niciun elev în această ţară care să nu poată susţine examene naţionale indiferent de situaţia epidemiologică. Aceste examene naţionale sunt de maximă importanţă, definitorii pentru viitorul oricărui tânăr. Va exista înţelegere şi asigur orice elev că examenele naţionale se vor da la datele planificate cu prezenţă fizică”, a mai subliniat ministrul Educaţiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele