Ministrul Economiei, ieșire în forță: mii de dosare cu litigii vor fi rezolvate mai simplu. Cine sunt cei vizați

de: Mădălina Bahrim
11 12. 2022

România are de astăzi cadrul legislativ pentru soluționarea litigiilor privind proprietatea intelectuală, anunță cu mare fast, ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Se pare că Executivul de la București tocmai a dat undă verde unei inițiative legislative mult așteptată de societatea din România.

Acum, avem în țară cadrul procedural pentru desfășurarea unei proceduri administrative rapide și eficiente la nivelul Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), pentru soluționarea cererilor privind anularea înregistrării mărcii și a cererilor de decădere a titularilor din drepturile conferite de marcă în acord cu prevederile Directivei (UE) nr.2015/2436.

Este vorba, concret, despre litigiile privind dreptul de proprietate asupra mărcilor. Acum acestea nu vor mai ajunge pe rolul instanțelor din România, ci ar trebui să-și găsească soluționare la OSIM, deci mult mai eficient.

Măsurile nu pot să fie decât îmbrățișate cu entuziasm în România, mai ales că avem un aparat judecătoresc supraaglomerat, iar unele procese sunt prelungite foarte mult, ceea ce înseamnă că se întârzie soluționarea, deci păgubiții, sub o formă sau alta, au mai mult de așteptat decât ar fi normal, ceea ce îi prejudiciază suplimentar, cel puțin la nivel psihologic, dacă nu și economic.

Ce trebuie să știi despre noile decizii în plan legislativ și cum te ajută ele, concret

„Mii de dosare cu litigii privind dreptul de proprietate asupra mărcilor care urmau să ajungă pe rolul instanțelor își vor găsi de astăzi rezolvarea la OSIM. Am supus spre aprobare Guvernului o ordonanță de urgență care reglementeză procedura de soluționare a cererilor de anulare și de decădere a drepturilor privind mărcile în cadrul OSIM”, a declarat Florin Spătaru, Ministrul Economiei.

Un aspect important și care ține de noutat este că ordonanța asigură transpunerea deplină a Directivei (UE) 2015/2436 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci, prin introducerea mențiunii exprese privind mărcile colective constituite din semne sau indicații care pot servi pentru desemnarea, în comerț, a provenienței geografice a produselor sau a serviciilor.

De asemenea, mai informează autoritățile de la București, „actul normativ introduce reglementări specifice privind procedura de soluționare a cererilor de anulare și decădere privind mărcile formulate la OSIM, pornind de la respectarea principiului contradictorialității, a dreptului la apărare și cu ascultarea părților.

Astfel, pentru rezolvarea cererilor de anulare și de decădere a mărcii trebuie luați în considerare o serie de factori specifici care privesc realitățile din piață, cum ar fi: circuite de distribuție a produselor, modalitatea de comercializare a acestora, gradul de atenție și percepţia consumatorilor etc., care se stabiliesc de la caz la caz pe baza probelor furnizate de părți”.