Mesaj din Ungaria către Putin: „E nevoie de pace cât mai curând”

de: Anca Lupescu
01 12. 2022

Ungaria transmite un mesaj din imediata vecinătate a războiului din Ucraina că este nevoie de pace cât mai curând posibil, dar cel puțin trebuie menținute canalele de comunicare pentru a atenua pericolul de escaladare, a declarat joi, la Lodz, în Polonia, ministrul afacerilor externe și comerțului, Péter Szijjártó.

Ungaria vrea încheierea conflictului din Ucraina

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului, șeful ministerului a subliniat, în cadrul reuniunii Consiliului de Miniștri al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), că Ungaria, în calitate de stat vecin cu Ucraina, este afectată imediat și grav de efectele negative ale conflictului armat.

„Acest lucru reprezintă un pericol grav, motiv pentru care țara noastră, care desfășoară în prezent cea mai mare operațiune umanitară din istoria sa, este extrem de interesată de pace cât mai curând posibil” – a subliniat el.

În discursul său, Péter Szijjártó a demonstrat amploarea pericolului și a subliniat că, în urmă cu aproximativ două săptămâni, rachete au lovit Polonia, ceea ce ar fi putut duce chiar la izbucnirea celui de-al treilea război mondial, dacă liderii de la Varșovia nu ar fi reacționat atât de calm și responsabil la cele întâmplate.

În acest sens, el a calificat drept „rușinos” comportamentul politicienilor și al jurnaliștilor care au menționat imediat un atac deliberat cu rachete, deoarece au riscat o escaladare.

Canalele de comunicare trebuie menținute deschise

„Atât timp cât va dura războiul, vor exista riscuri similare” – a avertizat el.

Ministrul s-a referit și la iminența iernii, la faptul că mii de familii ucrainene nu au electricitate, încălzire și apă caldă, ceea ce, în opinia sa, este de asemenea un argument semnificativ în favoarea pacificării.

În cele din urmă, el a calificat drept problematică lipsa de comunicare între părți, afirmând că lumea își pierde speranța pentru pace prin blocarea canalelor de dialog.

„Acestea au fost deschise chiar și în timpul Războiului Rece, astfel încât a fost posibil să se evite o altă conflagrație mondială. Anunțăm din imediata vecinătate a războiului că pacea trebuie instaurată cât mai curând posibil și că trebuie menținute canalele de comunicare”, a declarat el.