Erdogan: „Putin vrea să pună capăt războiului cât mai repede”. Cel mai mare schimb de prizonieri urmează să aibă loc între Ucraina și Rusia

Erdogan: „Putin vrea să pună capăt războiului cât mai repede”. Cel mai mare schimb de prizonieri urmează să aibă loc între Ucraina și Rusia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că Vladimir Putin vrea să pună capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil. El a declarat acest lucru într-un interviu acordat postului american de televiziune PBS după o întâlnire cu președintele Federației Ruse la summitul OCS din Uzbekistan.

Președintele Turciei, anunț important. Putin vrea să încheie războiul din Ucraina

„Am avut discuții ample cu Putin în Uzbekistan. Iar el mi-a dat de înțeles că este pregătit să pună capăt acestei situații cât mai curând posibil. Aceasta este impresia mea, pentru că situația evoluează destul de problematic”, a declarat președintele turc.

Potrivit lui Erdogan, el caută să „încheie această bătălie în pace”. „Acesta este un conflict care a dus la pierderi de vieți omenești. Oamenii mor și, în cele din urmă, nimeni nu câștigă”, a adăugat el.

Liderul turc a mai spus că Moscova și Kievul au ajuns la un acord privind schimbul a 200 de prizonieri.

Anterior, la summitul OCS, Vladimir Putin s-a întâlnit cu premierul indian Narendra Modi, declarândcă Rusia este gata să facă totul pentru a opri războiul cu Ucraina cât mai curând posibil, dar Kievul a refuzat să negocieze.

Negocierile dintre Moscova și Kiev au fost suspendate în luna mai. Ultima întâlnire față în față a părților a avut loc la 29 martie la Istanbul. La biroul președintelui Ucrainei declarăcă în prezent nu văd rostul negocierilor sau al unei întâlniri personale între Vladimir Putin și Vladimir Zelenski.

Rusia și Ucraina schimbă 200 de prizonieri

Rusia și Ucraina au convenit să schimbe 200 de prizonieri într-unul dintre cele mai mari schimburi din cele șapte luni de război, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan la televiziune.

Erdogan a făcut acest anunț după discuțiile purtate săptămâna trecută cu președintele rus Vladimir Putin, în marja unui summit regional în Uzbekistan.

Erdogan nu a oferit detalii complete despre schimb, numind persoanele care sunt schimbate „ostatici” și nu a spus câte sunt din fiecare parte.

„Două sute de ostatici vor fi schimbați în urma unui acord între părți. Cred că se va face un pas semnificativ înainte”, a declarat Erdogan pentru postul de televiziune PBS, luni târziu.

Turcia, membră NATO, a încercat să rămână neutră în conflict, furnizând drone de luptă Kievului și ferindu-se de sancțiunile conduse de Occident împotriva Moscovei.

Erdogan a declarat că returnarea de către Rusia a terenurilor capturate ar fi o parte importantă a oricărui armistițiu de durată.

„Dacă se va instaura pacea în Ucraina, bineînțeles că returnarea terenurilor care au fost invadate va deveni importantă”, a spus el.

Întrebat în repetate rânduri dacă Putin ar trebui să fie tras la răspundere pentru invadarea Ucrainei, Erdogan a spus că nu există niciun beneficiu în a lua partea cuiva.

„Nu vom apăra un singur lider. În schimb, trebuie să căutăm o soluție care să satisfacă toate părțile implicate”.

Erdogan a încercat în repetate rânduri să îi aducă pe Putin și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski împreună în Turcia pentru discuții privind armistițiul.