Zelenski, condiție pentru ca Ucraina să accepte un plan de pace. Ce a spus despre mobilizarea militară a Rusiei

Zelenski, condiție pentru ca Ucraina să accepte un plan de pace. Ce a spus despre mobilizarea militară a Rusiei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sugerat că decizia Rusiei de a mobiliza o parte din rezerviști arată că Moscova nu este serioasă în ceea ce privește negocierea încheierii războiului care durează de aproape șapte luni. Chiar și așa, el a explicat în ce condiții ar putea lua parte Ucraina la discuții de pace.

Condiția lui Zelenski pentru negocieri de pace

Vorbind prin video la reuniunea Adunării Generale a Adunării Generale a ONU a liderilor mondiali, la câteva ore după anunțul președintelui rus Vladimir Putin, Zelenski a insistat că țara sa va învinge în respingerea atacului Rusiei și în forțarea retragerii trupelor sale.

„Putem readuce steagul ucrainean pe întregul nostru teritoriu. Putem face acest lucru cu forța armelor”, a declarat președintele. „Dar avem nevoie de timp”.

Decretul de miercuri al lui Putin privind mobilizarea a fost sărac în detalii. Oficialii au declarat că ar putea fi mobilizați până la 300.000 de rezerviști. Se pare că a fost un efort de a lua avânt după ce o contraofensivă ucraineană din această lună a recucerit porțiuni de teritoriu pe care rușii le dețineau.

Dar prima convocare de acest fel în Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial aduce, de asemenea, luptele acasă într-un mod nou pentru ruși și riscă să alimenteze anxietatea și antipatia internă față de război.

Cu o zi mai devreme, părți din estul și sudul Ucrainei controlate de Rusia au anunțat planuri de referendumuri pentru a deveni părți ale Rusiei. Liderii ucraineni și aliații lor occidentali consideră voturile ilegitime.

Acțiunile Moscovei spun mai multe decât cuvintele sale

Zelenski nu a discutat în detaliu evoluțiile. Dar el a sugerat că orice discuție rusă despre negocieri este doar o tactică de amânare și că acțiunile Moscovei vorbesc mai tare decât cuvintele sale.

„Ei vorbesc despre discuții, dar anunță mobilizarea militară. Ei vorbesc despre discuții, dar anunță pseudo-referendumuri în teritoriile ocupate ale Ucrainei”, a spus el.

Rusiei nu i-a venit încă rândul să ia cuvântul la reuniune.

Discursul lui Zelenski a fost izbitor nu numai pentru conținutul său, ci și pentru contextul său. Acesta a avut loc după anunțul mobilizării extraordinare. A fost prima dată când s-a adresat liderilor lumii reuniți de la invadarea Rusiei în februarie.