Mașinile care dispar din România: toți șoferii trebuie să fie atenți la ce cumpără, fiindcă mașinile riscă să ajungă mobilă stradală
Mare atenție la vehiculele pe care le achiziționezi în anii următori, deoarece riști să dai banii pe ceva ce va fi interzis, sub o formă sau alta și astfel nu vei reuși să te bucuri pe deplin de investiția ta. În următorii ani se vor înăspri politicile privind circulația mașinilor pe motoare clasice și se va încuraja din ce în ce mai mult mobilitatea verde.
Anul 2030 va fi unul decisiv pentru industria auto din țara noastră. Practic, din acel moment, nu o să mai fie nicio maşină diesel la vânzare în România.
Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA) estimează că anul acesta se vor vinde circa 10.000-12.000 de maşini electrice în România, iar numărul maşinilor pe benzină, hibrid şi electrice va creşte puternic în anii următori. Se va ajunge atât de departe, încât, exact cum specificam anterior, în opt ani de zile nimeni nu va mai cumpăra astfel de mașini, extrem de populare în acest moment, mai ales în parcurile auto din țara noastră.
Deși pare scenariu de film, industria mașinilor electrice și-a mai demonstrat forța în trecut
Poate părea spectaculos ca așa o schimbare să aibă loc în doar opt ani, însă, dacă analizăm evoluția pieței mașinilor verzi din ultimii ani, constatăm că e capabilă cu brio de o astfel de demonstrație de forță.
De exemplu, pe parcursul anului 2012, aproximativ 130 000 de mașini electrice au fost vândute în întreaga lume. Astăzi, atâtea sunt vândute într-o singură săptămână.
În 2019, 2,2 milioane de mașini electrice1au fost vândute, reprezentând doar 2,5% din vânzările globale de mașini. În 2020, piața generală de mașini s-a contractat, dar vânzările de mașini electrice au depășit tendința, crescând la 3 milioane și reprezentând 4,1% din vânzările totale de mașini. În 2021, vânzările de mașini electrice s-au dublat cu peste 6,6 milioane, reprezentând aproape 9% din piața globală de mașini și mai mult decât triplându-și cota de piață față de precedenții doi ani de zile.
Trebuie notat cp toată creșterea netă a vânzărilor globale de mașini în 2021 a provenit de la mașinile electrice.
Acestea fiind spuse, dacă ai în plan achiziționarea unui autoturism, ar trebui să-ți asumi faptul că motoarele pe benzină și motorină nu vor mai fi pe placul autorităților și e foarte posibil să apară taxe suplimentare în următorii ani, pentru a descuraja astfel de achiziții second hand, în condițiile în care mașini noi de acest tip nu vor mai ieși pe porțile fabricilor.