Maria Tănase, de la spionaj și lux în comunism până la diva adulată: povestea neștiută

de: Cojocaru Cristian
02 05. 2022

Maria Tănase a rămas una dintre cele mai cunoscute cântărețe de muzică populară din România, însă puțini știu despre faptul că a avut și o implicare în spionaj. Află povestea mai puțin cunoscută a „privighetoarei muzicii populare românești”.

Viața cântăreței a fost una de poveste care, uneori, părea să fie desprinsă dintr-un film polițist. Aceasta era iubită de foarte mulți români, bărbați celebri care încercau să îi intre în grații dar și suspectată că ar avea de-a face cu spionajul și fiind tot restul vieții o țintă a spionajului.

În urma unei povești de iubire, Maria Tănase era acuzată de spionaj. Undeva la sfârșitul anilor `30, aceasta era deja cunoscută, însă a trăit o poveste de dragoste alături de Maurice Negre. Cântăreața și jurnalistul s-au cunoscut pe vremea când aceasta cânta la restaurantul Capșa.

La acea vreme devenea unul dintre cele mai celebre cupluri din București. Nu cu mult după aceea, Maurice Negre era arestat, fiind acuzat de spionaj și condamnat la 10 ani de închisoare. Maria Tănase a făcut tot posibilul să îl scape, iar unele povești afirmă că aceasta își vânduse bijuteriile și blănurile pentru a-l putea elibera de la închisoare.

O altă poveste afirmă că, pentru ca iubitul ei să fie eliberat, Mariei Tănase i s-a cerut să devină spion. După cel de-Al Doilea Război Mondial, acesta ajungea director la Agenția France Press. În țară, Maria Tănase era persecutată de regimul de la acea vreme, iar când i-a cerut ajutorul lui Maurice, răspunsul acestuia a întârziat să apară.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în anul 1940, Maria Tănase realiza un turneu în Turcia, iar la acea vreme, a cântat chiar pentru președintele țării, Iamst Inonu. Pentru că Ankara era unul dintre cele mai cunoscute locuri de întâlnire a agenților secreți, suspiciunea că ar fi spion, a fost întărită.

Se spune că la întoarcerea în țară, aceasta ar fi fost recrutată de către serviciul secret al armatei germane, însă Maria Tănase a refuzat. Tot la întoarcerea în țară, ea era arestată pentru spionaj, fiind acuzată că ar colabora cu britanicii, însă autoritățile au fost nevoite să o elibereze pe baza lipsei probelor.

Maria Tănase a fost acuzată de spionaj

În urma apariției sale într-un pictorial nud, Maria Tănase a fost persecutată de către poliția legionară din țară. Acesteia i-au fost distruse matrițele de la casele de discuri, locuința i-a fost devastată, iar discurile deteriorate. Ulterior, artista a părăsit locuința din București, revenind la locul său natal.

Eugen Cristescu este cel care a ajutat-o în acea perioadă, el fiind și șeful Serviciului Special de Informații. Mai târziu, cei doi au început o relație, iar în anul 1943 când a ajuns din nou în capitala Turciei, se zvonea că a fost trimisă de către iubitul ei să ia contact cu serviciile speciale.

Cât timp s-a aflat acolo, ea era des văzută alături de un bărbat care făcea parte din serviciile secrete, Alfred de Chastelain. În timpul unei operațiuni de pe teritoriul României, Maria Tănase ar fi fost implicată în aceasta, având rolul unui agent de legătură și influență.

După ce războiul a luat sfârșit, Maria Tănase a intrat în vizorul autorităților sovietice și, până la sfârșitul vieții sale, a fost filată de către Securitate. Securiștii au încercat să o recruteze pentru a colabora cu noul regim, însă aceasta a refuzat.

Ultimul an din viața Mariei Tănase a însemnat catedră, televiziune și spectacole. În luna aprilie, aceasta a fost dusă la spitalul Craiova, acolo unde medicii i-au recomandat să meargă de urgență la București. După câteva zile în spital în care a primit vitamine și analgezice, Maria Tănase a pornit într-un turneu de două săptămâni.

Maria Tănase era diagnosticată cu cancer la sân care s-a extins la plămânul drept. Cu toate că a primit tratament cu citostatice, cancerul s-a răspândit cu repeziciune și la celălalt plămân. A fost apoi transferată la Spitalul „Vasile Roaită” și apoi la Spitalul Fundeni. Între cele două unități spitalicești „privighetoarea muzicii populare românești” s-a mai oprit pentru o ultimă dată la casa sa de pe strada Popa Nan.