Marea cenzură online: decizia fără precedent a Google. E clar că avem și război digital

de: Mădălina Bahrim
09 05. 2022

Pe fondul agresiunilor desfășurate de armata rusă în țara vecină, marile companii tech din întreaga lume se implică în această situație și aplică sancțiuni Moscovei. O astfel de decizie tocmai a fost adoptată de Google, care a decis să aplice o formă de cenzură împotriva Rusiei.

Concret, compania americană blochează descărcarea aplicațiilor plătite în Rusia. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, gigantul tech și-a modificat deja politicile în baza cărora platforma funcționează.

De asemenea, astfel de decizii au mai fost luate și de alte nume grele din industria tehnologică. De exemplul, YouTube a blocat canalele de propagandă Russia Today și Sputnik pe teritoriul comunitar.

Se răzbună gigantul tech?

Pe lângă faptul că această măsură a Google este lansată ca un răspuns la cele două luni și jumătate de război dus de Rusia în Ucraina, poate că vorbim și de mică „reglare de conturi” între compania americană și Rusia, în contextul în care autoritățile de la Moscova au aplicat amenzi uriașe gigantului tech, pe motiv că acesta din urmă ar refuza să șteargă conținut considerat a fi interzis de ruși.

Amintim faptul că, în aprilie, o instanță din Rusia a amendat compania americană cu 4 milioane de ruble pentru că nu a șters „falsuri despre operațiunea specială din Ucraina”.

Nu este pentru prima dacă când Moscova aplică amenzi dure gigantului american Google. La finele anului trecut, compania cu 7,2 miliarde de ruble (87 milioane de euro), pentru că în mod repetat nu a şters conţinut pe care Moscova îl consideră ilegal.

Se pare că amenda reprezintă puţin peste 8% din cifra anuală de afaceri a Google în Rusia, în condițiile în care Google a obținut venituri în Rusia de aproximativ 85 de miliarde de ruble în 2020, potrivit bazei de date Spark-Interfax. Astfel, comportamentul agresiv al Rusiei cu marile companii tech globale nu este unul apărut odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. Rusia a lansat o adevărată strategie împotriva companiilor tech străine, anul trecut. Autoritățile de reglementare au impus amenzi și au încetinit conținutul în încercarea de a forța companii, inclusiv Google și Twitter Inc., să șteargă postările care încurajează protestele neautorizate și alte materiale considerate ilegale de autoritățile de la Moscova.