Rusia, lovitură dură pentru gigantul Google: așa are de gând Putin să-și finanțeze mașinăria de război?

Rusia, lovitură dură pentru gigantul Google: așa are de gând Putin să-și finanțeze mașinăria de război?

Au apărut informații în spațiul public, conform cărora niște magistrați ruși ar fi amendat gigantul tech Google cu o sumă uriașă, condamnând conținutul care a fost publicat de acesta. Este vorba despre videoclipuri și declarații care nu sunt pe placul rușilor, având legătură cu așa-zisa operațiune specială pe care Moscova o desfășoară în țara vecină.

Mai exact, informația a fost publicată pe Twitter de agenția de presă Nexta, care afirmă că un tribunal din Moscova a amendat Google cu 7 milioane de ruble pentru publicarea unor videoclipuri cu organizații „extremiste”.

Amenzile au curs în cascadă

Magistrații ruși nu s-ar fi oprit însă aici și au mai aplicat celor de la Google încă o amendă, ceva mai mică de data aceasta, invocând motive similare.

Astfel, instanța a amendat compania americană cu încă 4 milioane de ruble pentru că nu a șters „falsuri despre operațiunea specială din Ucraina”.

Nu este pentru prima dacă când Moscova aplică amenzi dure gigantului american Google. La finele anului trecut, compania cu 7,2 miliarde de ruble (87 milioane de euro), pentru că în mod repetat nu a şters conţinut pe care Moscova îl consideră ilegal.

Conform calculelor jurnaliștilor de la Reuters, amenda reprezintă puţin peste 8% din cifra anuală de afaceri a Google în Rusia, în condițiile în care Google a obținut venituri în Rusia de aproximativ 85 de miliarde de ruble în 2020, potrivit bazei de date Spark-Interfax.

Rusia a lansat o adevărată strategie împotriva companiilor tech străine, anul trecut. Autoritățile de reglementare au impus amenzi și au încetinit conținutul în încercarea de a forța companii, inclusiv Google și Twitter Inc., să șteargă postările care încurajează protestele neautorizate și alte materiale considerate ilegale de autoritățile de la Moscova.

Rusia a declarat că toate companiile care nu șterg conținutul se pot confrunta cu amenzi de la 5% până la 20% din veniturile pe care le înregistrează, an de an, la nivel local.

Citește și: